28 noi, 2019 06:19
173
0
SUA ar prefera ca Marea Britanie să iasă din UE fără un acord
28 noi, 2019 06:19
173
0

SUA şi-au exprimat preferinţa pentru un Brexit fără acord în cadrul discuţiilor cu oficialii britanici, susţine Partidul Laburist, citând documente oficiale privind negocierile preliminare pe tema unui tratat comercial între Londra şi Washington.

Foto: theconversation.com

Jeremy Corbyn, liderul laburiştilor, principalul partid de opoziţie de la Londra, a declarat că documentele arată că SUA doresc "acces total pe piaţă" după Brexit, iar sistemul britanic de sănătate publică (NHS) va fi un subiect de negociere între Londra şi Washington în cazul unui Brexit fără acord, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro.

Partidul Conservator l-a acuzat pe Corbyn că vehiculează teorii ale conspiraţiei; premierul Boris Johnson oferind garanţii ferme că NHS nu va fi un element de discuţie în cadrul negocierilor comerciale post-Brexit.

"Documentele necenzurate fac absolut fărâme dezminţirile lui Boris Johnson", a spus liderul laburist într-o conferinţă de presă. "Acum avem dovezi că, sub Boris Johnson, NHS este pe masă şi va fi pus la vânzare", a adăugat Corbyn.

Documentele prezentate de laburişti se referă la reuniunea din 10-11 iulie a Grupului de Lucru pentru Investiţii şi Comerţ SUA-Marea Britanie, care a fost desemnat să pună bazele unui potenţial acord comercial bilateral post-Brexit.

Reuniunea a avut loc înainte ca Boris Johnson să devină prim-ministru şi să fie forţat să ceară o amânare a ieşirii Marii Britanii din UE până la 31 ianuarie 2020.

Potrivit documentelor, oficialii americani au fost foarte clari că relaţia UE-Marea Britanie după Brexit va juca un rol determinant în privinţa negocierilor, afirmând că "angajamentul Regatului Unit faţă de uniunea vamală şi piaţa unică ar face un FTA  [acord de liber schimb] Marea Britanie-SUA o cauză fără nicio şansă de reuşită".

Un oficial din cadrul Partidului Conservator a afirmat că documentele pur şi simplu subliniau faptul că un acord de liber schimb cu SUA ar fi imposibil de negociat dacă Marea Britanie rămâne parte a pieţei unice şi uniunii vamale europene.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter