main logo
808

SUA au identificat ce tehnologii foloseşte Rusia în Crimeea

Într-un raport al organizaţiei neguvernamentale americane C4ADS se arată că Rusia utilizează intens tehnologii de perturbare a sistemului de navigaţie prin satelit GPS în peninsula ucraineană anexată Crimeea şi în Marea Neagră.

SUA au identificat ce tehnologii foloseşte Rusia în Crimeea

Potrivit specialiştilor această tehnologie a fost utilizată de aproximativ 10.000 de ori în anul 2016 de către echipamentul de război electronic rusesc, transmite Știri.md cu referire la Evz.ro.

Totul a început după ce un ofiţer al unei nave comerciale care naviga în Marea Neagră a trimis experţilor o informaţie foarte bine documentată despre perturbarea navigaţiei GPS - fotografia ecranului său de calculator şi datele radarului, pe care GPS indica faptul că nava s-ar afla nu pe mare, ci la 40 km de un aeroport local, potrivit b1.ro

De asemenea, experţii au mai descoperit că lucruri asemănătoare s-au întâmplat în anul 2017 cu alte 20 de vase care navigau în Marea Neagră.

În total, în urma cercetărilor C4ADS au fost detectate peste 9.000 de incidente de acest gen, când navele care treceau în apropierea coastelor Rusiei se vedeau pe radare că s-ar afla în apropierea unui aeroport local şi nu pe mare.

Astfel de cazuri au fost observate şi în Oceanul Pacific, lângă Vladivostok şi Murmansk (Orientul Îndepărtat rus), în nordul Rusiei, lângă Sankt-Petersburg, precum şi zona Moscovei. 

Pentru a demonstra amestecul Rusiei în activitatea sistemelor de navigaţie, cercetătorii, în parteneriat cu Universitatea din Texas, au efectuat un experiment ştiinţific pe Staţia Spaţială Internaţională. 

„Perturbarea poate fi periculoasă şi au existat experimente care au arătat că se poate foarte uşor schimba cursul unei nave sau al unei maşini, trimiţându-le acolo unde se doreşte, bunăoară în apele teritoriale ale unei ţări străine pentru a crea un incident internaţional sau pentru a captura vasele şi echipajul”, susţine un analist al grupului citat. 

Studiul C4ADS menţionează că perturbarea navigaţiei GPS în perioada cuprinsă în cercetare a avut loc exclusiv în zone unde se aflau obiective secrete ruseşti sau reşedinţe secrete ale unor înalţi oficiali ruşi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării