main logo
423

Studiu: Unul din 10 români este depistat pozitiv la testele anti-COVID

Numărul pacienţilor internaţi la Terapie Intensivă în spitalele din România continuă să crească, în timp ce unul din zece români care au fost testaţi în ultimele 24 de ore a primit un rezultat pozitiv de infectare cu noul coronavirus.

Studiu: Unul din 10 români este depistat pozitiv la testele anti-COVIDFoto: adevarul.ro

Bucureştiul este de două săptămâni în topul zonelor în care virusul SARS-CoV-2 are cea mai mare rată de răspândire, motiv pentru care autorităţile locale iau în calcul să introducă obligativitatea ca măştile de protecţie să fie purtate şi în aer liber, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.

Unul din 10 români este depistat pozitiv cu noul coronavirus. Cel puţin aşa reiese din datele oficiale transmise ieri de autorităţi. 

„Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 1.248.318 de teste. Dintre acestea, 8.045 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 5.646 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical, iar 2.399 la cerere”, anunţă autorităţile, care completează că din testele efectuate 823 au confirmat prezenţa noului coronavirus. Astfel, bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, ieri, la 54.009 de cazuri. În acelaşi timp sunt înregistrate 2.432 de decese, din care 19 în ultimele 24 de ore, iar 27.750 de persoane s-au vindecat. În spitale sunt internate 7.660 de persoane. Dintre acestea, la ATI sunt 419 pacienţi, un număr-record de la debutul perioadei de „relaxare”, dar şi de la începutul pandemiei.

74 de pacienţi sunt trataţi cu plasmă recoltată de la cei vindecaţi, a declarat ieri Dragoş Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Plasma din sângele pacienţilor vindecaţi conţine anticorpii de care cei bolnavi au nevoie. Tratamentul cu plasmă în cazul celor 74 de pacienţi înseamnă că starea lor este gravă, iar alte medicamente n-au avut succes.

Capitala se menţine în topul infectărilor

Tot ieri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat că în Bucureşti au fost înregistrate 120 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în doar 24 de ore, în acest moment, aici, totalul persoanelor infectate ridicându-se la 6.208. Judeţul Argeş se află pe locul II, cu 96 de noi cazuri (total 3.512), iar judeţul Galaţi pe III, cu 62 de cazuri noi în ultimele 24 de ore (2.249 în total).

De aceea, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca, începând de astăzi, bucureştenii să poarte masca de protecţie şi în aer liber, dacă se află în zonele aglomerate ale Capitalei, acolo unde distanţarea fizică nu este posibilă. Astfel, purtarea măştii de protecţie e obligatorie în Centrul Vechi al Capitalei (în zonele pietonale), precum şi în pieţe, în târguri, în staţiile STB, în gări şi în autogări.

Medic: „Virusul, impredictibil. Va fi o provocare permanentă”

De altfel, medicul Ion Ştefan, şeful Clinicii de Boli Infecţioase de la Spitalul Militar din Capitală, atrage atenţia că numărul tinerilor care ajung să fie internaţi cu boala COVID-19 a crescut simţitor, iar virusul este impredictibil. 

„În ultima vreme s-a observat că vârsta medie a celor care se spitalizează pentru COVID-19 a scăzut simţitor, probabil în legătură cu perioada estivală şi cu impetuozitatea crescută a tinerilor în această perioadă. Putem constata încă o dată că acest virus, SARS-CoV-2, rămâne impredictibil şi va fi o provocare permanentă.

Încă nu ştim ce planuri are viitorul cu noi şi evoluţia imprevizibilă a fenomenului COVID-19 parcă ne oferă mereu o nouă cheie de înţelegere a realităţii şi de proiectare a viitorului. Eu consider că măsurile care s-au luat sunt cele necesare, doar că ar trebui să fie, cumva, mai riguros însuşite şi mai responsabil aplicate de către noi toţi”, a declarat medicul Ion Ştefan.

OMS: „S-ar putea să nu existe niciodată o soluţie magică”

Numărul de infectări este în creştere şi pe mapamond, context în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat, ieri, că poate nu va exista niciodată o „soluţie magică” împotriva pandemiei de COVID-19, în pofida speranţelor date de cercetări cu privire la eventuale vaccinuri împotriva acestei boli, relatează Reuters. 

„Un anumit număr de vaccinuri se află de-acum în faza a treia a testelor clinice, iar noi sperăm să dispunem de un anumit număr de vaccinuri eficiente care să ajute oamenii împotriva infecţiei. Însă nu există o soluţie magică, pentru moment, şi ar putea să nu existe niciodată”, a avertizat într-o conferinţă de presă directorul general al agenţiei ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tinerii, „motorul pandemiei”

Copiii şi tinerii sunt cei care contribuie semnificativ la răspândirea noului coronavirus, deoarece sunt asimptomatici în prima fază a infectării, timp în care îi îmbolnăvesc şi pe membrii mai în vârstă ai familiei, e de părere dr. Adrian Popp, medic infecţionist român stabilit în New York. 

Aceştia din urmă au, de cele mai multe ori, alte afecţiuni cronice, fapt care îi face predispuşi a dezvolta forme mai grave ale COVID-19. 

„Din momentul în care a început pandemia am ştiut că adolescenţii şi copiii pot transmite boala chiar foarte uşor. Nu ştim încă la copiii mai mici de 10 ani, dar încărcătura virală la unii dintre aceşti copii este foarte mare. Din păcate, copiii şi tinerii sunt cei care sunt motorul acestei pandemii prin faptul că ei aduc această infecţie oriunde avem adulţi mai în vârstă, avem bunici, care se pot infecta şi pot dezvolta forme mai severe”, a declarat medicul Popp.

La rândul lui, medicul Virgil Musta spune că este nevoie de măsuri rapide şi eficiente. În caz contrar, sistemul medical va fi copleşit. Numai cu măsuri clare putem evita să ajungem în situaţia Italiei de la începutul pandemiei, spune medicul.

„Cea mai mare îngrijorare e că pandemia e pe trend ascendent. Pe zi ce trece, doborâm noi recorduri din punct de vedere al numărului de cazuri şi al formelor severe şi al deceselor. Acest lucru face ca, dacă nu se iau măsuri rapide şi eficiente, sistemul de sănătate să fie copleşit”, a declarat medicul pentru Digi24.

Reguli ignorate în continuare

Sute de fani ai FC Argeş au uitat că sunt în plină pandemie şi s-au îmbulzit la stadion, duminică, după ce echipa lor preferată s-a calificat în Liga I. 

Fără să le pese că judeţul Argeş este în topul zonelor cu cele mai multe noi infectări cu virusul SARS-CoV-2, fanii FC Argeş s-au îmbrăţişat, au sărit de bucurie şi s-au adunat la porţile stadionului din Piteşti. În judeţul Argeş au fost raportate 96 de noi infectări cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, iar numărul total al cazurilor COVID-19 a ajuns la 3.512. O altă petrecere au încins şi arădenii, în stradă, după ce echipa UTA Arad a ajuns în prima divizie.

PSD, cel mai mare creuzet de coronasceptici. Ce vină au ruşii

Studiile arată că 41% dintre români cred că virusul este o armă biologică fabricată în SUA. În România, teoriile conspiraţiei despre coronavirus sunt alimentate de o campanie de dezinformare în care este implicată şi propaganda rusă, se arată într-o analiză făcută de Politico.eu, o publicaţie online din Bruxelles care centralizează ştiri din spaţiul european şi american. 

O minoritate a populaţiei României – ai cărei membri compensează numărul mic prin mesaje extrem de vocale – este susceptibilă la dezinformare atât online, cât şi offline, a spus Nicolae Ţîbrigan, analist la Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), citând un studiu din aprilie care a arătat că 41% dintre români credeau că virusul este de fapt o armă biologică fabricată în SUA.

„Nivelul scăzut de încredere în mass-media şi în autorităţile statului face parte din motivul pentru care mai mulţi români apelează la teoriile conspiraţiei”, susţine Ţîbrigan.

O parte din dezinformare are legătură cu presa de stat rusă. „Cei care construiesc aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum şi o multitudine de actori locali. Vedem un model caracteristic Balcanilor, în care penetrarea propagandei ruseşti este mai profundă”, a declarat, pentru Politico, Corina Rebegea, director la Centrul pentru Analiza Politicii Europene.

O altă parte din vină pentru dezinformare sau pentru colportarea acestor mesaje aparţine politicienilor. „Cel mai mare partid din România, PSD, are şi cel mai mare număr de coronasceptici. PSD a folosit conturile sale oficiale de pe reţelele sociale pentru a pune sub semnul întrebării gravitatea pandemiei”, a spus Rebegea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării