Studiu: Produsele ultraprocesate dăunează sănătății bărbaților
În ultimele 50 de ani, numărul cazurilor de obezitate și diabet de tip 2 a crescut semnificativ. În plus, la bărbați s-a înrăutățit calitatea lichidului seminal. O posibilă cauză a acestor schimbări ar putea fi popularitatea tot mai mare a produselor ultraprocesate.

O echipă internațională de cercetători a descoperit că oamenii acumulează mai mult în greutate atunci când urmează o dietă bazată pe alimente ultraprocesate, comparativ cu cele minim procesate, chiar și la același aport caloric. Studiul efectuat pe oameni a arătat, de asemenea, că o dietă bogată în produse ultraprocesate duce la creșterea nivelului de substanțe cancerigene în organism, transmite Știri.md cu referire la point.md.
„Rezultatele noastre demonstrează că produsele ultraprocesate afectează sănătatea reproductivă și metabolică, chiar dacă nu sunt consumate în exces. Acest lucru indică faptul că nocivitatea lor este legată de modul în care sunt procesate”, afirmă Jessica Preston, autorul principal al studiului de la Universitatea din Copenhaga (Danemarca).
Autorii au recrutat 43 de bărbați cu vârste între 20 și 35 de ani, care au urmat timp de trei săptămâni fiecare dintre cele două diete, cu o pauză de trei luni între ele.
De asemenea, jumătate dintre participanți au primit o dietă ce depășea norma zilnică cu 500 de calorii, iar cealaltă jumătate, un aport caloric normal, adaptat dimensiunilor corporale, vârstei și nivelului de activitate fizică. Ambele tipuri de diete conțineau aceeași cantitate de calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi.
Bărbații care au consumat produse ultraprocesate au acumulat aproximativ un kilogram de masă grasă în plus comparativ cu ceilalți, indiferent dacă au avut un aport caloric normal sau excedentar. De asemenea au fost înregistrate modificări la mai mulți parametri ai sănătății cardiovasculare.
Cercetătorii au constatat, de asemenea, o creștere alarmantă a nivelului de ftalat cxMINP, o substanță folosită în materiale plastice. La aceiași bărbați s-a observat și o scădere a nivelului de testosteron și a hormonului foliculostimulant, ambii având un rol important în producerea spermatozoizilor.
„Am fost șocați de cât de multe funcții ale organismului au fost afectate de produsele ultraprocesate, chiar și la bărbați tineri și sănătoși. Consecințele pe termen lung sunt îngrijorătoare și subliniază necesitatea revizuirii recomandărilor alimentare pentru o mai bună protecție împotriva bolilor cronice”, spune profesorul Romain Barres, coordonatorul studiului.