main logo
615

Studiu: Imigraţia ilegală în Uniunea Europeană a scăzut puternic în 2017

Numărul de treceri ilegale ale frontierelor Uniunii Europene a scăzut cu 60% în 2017 faţă de anul precedent, dar rămâne ridicat, a anunţat marţi agenţia europeană pentru poliţia de frontieră Frontex, citând cifrele furnizate de ţările membre.

Studiu: Imigraţia ilegală în UE a scăzut puternic în 2017Imigraţia ilegală în Uniunea Europeană a scăzut puternic în 2017.

Totalul acestor treceri detectate a ajuns anul trecut la 204.219, comparativ cu 511.074 în 2016 şi 1,8 milioane în 2015, potrivit unui raport al Frontex intitulat "Analiza riscurilor 2018" şi publicat la Varşovia, unde este sediul agenţiei.

Această scădere a fost observată în special pe ruta Mediteranei de Est (şi, în consecinţă, pe cea a Balcanilor de Vest) şi pe cea a Mediteranei Centrale, în timp ce pe ruta din Mediterana de Vest a fost înregistrată o creştere semnificativă.

Totuşi, numărul acestor treceri ilegale depăşeşte toate cifrele de dinainte de 2014 şi arată că "presiunea asupra frontierelor externe ale UE rămâne ridicată", transmite Agerpres.

În zona Mediteranei Centrale, tendinţa s-a inversat brusc în iulie 2017, după primul semestru când nivelul migraţiei a rămas aproximativ la fel de ridicat ca în 2016.

Această schimbare este determinată "în principal de evoluţia situaţiei interne din Libia", precizează Frontex.

Dar în al treilea şi al patrulea trimestru din 2017, numărul ambarcaţiunilor care au părăsit ţărmurile tunisiene sau algeriene a crescut.

În schimb, pe ruta din Mediterana de Vest, numărul migranţilor detectaţi s-a dublat în 2017 în comparaţie cu 2016. Problemele interne din Maroc, ţara principală de tranzit pentru migranţii ce doresc sa ajungă în Spania, au condus la creşterea numărului de plecări în bărci ce pot transporta un număr mare de migranţi.

Spre sfârşitul anului, numărul de migranţi din Africa, în special marocani, algerieni şi tunisieni, a crescut rapid, iar numărul total de africani a ajuns la aproape două treimi din migranţii ilegali care sosesc pe malurile UE.

În Est, dimpotrivă, cifrele care se referă la eritreeni, somalezi şi etiopieni au scăzut la aproximativ un sfert faţă de 2016.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării