main logo
493

Studiu: COVID-19 se răspândește rapid printre căprioare

Căprioarele sunt „frecvent infectate” cu COVID-19, se arată într-un nou studiu citat de dpa. Descoperirea este îngrijorătoare pentru că ar putea indica un nou focar în care se dezvoltă tulpini ale coronavirusului „pe care sistemul nostru imunitar nu le-a cunoscut până acum.”

Studiu: COVID-19 se răspândește rapid printre căprioareFoto: Profimedia

În urma prelevării de mostre de la 360 de căprioare cu coadă albă din nouă zone diferite din nord-estul Ohio la începutul anului trecut au fost descoperite 6 cazuri în care o tulpină a virusului a fost transmisă unuia dintre animale de la oameni, potrivit studiului publicat pe Nature.com, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Fiecare probă a fost prelevată în perioada ianuarie-martie 2021, când cazurile de COVID-19 au crescut în Statele Unite, se precizează în studiu.

O treime din căprioarele testate aveau COVID-19

Potrivit cercetărilor, aproximativ o treime din căprioarele de la care au fost prelevate probe fie fuseseră infectate recent cu o tulpină a virusului, fie erau deja bolnave.

"Descoperirea noastră potrivit căreia căprioarele cu coadă albă sunt frecvent infectate cu virusul SARS-CoV-2 ridică întrebări serioase despre viitoarea traiectorie a SARS-CoV-2", afirmă experţii.

"Stabilirea potenţială a unui nou rezervor de virusuri SARS-CoV-2 la căprioarele cu coadă albă ar putea deschide noi căi către evoluţia și transmiterea la alte specii de animale sălbatice şi potenţiala transmitere de noi variante la oameni pe care sistemul nostru imunitar nu le-a cunoscut până acum", au mai spus specialiștii.

Cazurile au inclus "transmiterea probabilă de la căprioară la căprioară", se precizează în studiu. Experţii au remarcat că nu au existat cazuri de transmitere la oameni detectate în timpul studiului respectiv.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării