main logo
1424

Studiu: 23 de milioane de fetițe, nenăscute din cauza deciziei părinților

În total, aproximativ 23 de milioane de fete nu s-au născut, pentru că părinții nu erau de acord cu sexul acestora și au decis să întrerupă sarcina. Pentru comparație: 23 de milioane de persoane sunt jumătate din populația Spaniei sau aproape toți locuitorii Australiei.

23 de milioane de fetițe, nenăscute din cauza deciziei părinților

Acesta este dublul numărului de persoane care trăiesc în întreaga Belgie sau Cuba și un număr de patru ori mai mare decât populația din Danemarca sau Finlanda, scrie BBC, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Sunt datele unui studiu de amploare publicat săptămâna trecută în jurnalul Academiei Naționale de Științe din SUA. Oamenii de știință au analizat datele privind fertilitatea în întreaga lume în ultimele decenii și au constatat că în această perioadă în mai multe țări s-a înregistrat un salt puternic privind sexul nou-născuților. Au început să se nască mai mulți băieți și mult mai puține fete.

Această tendință s-a manifestat cel mai mult în 11 țări, dintre care trei foste republici sovietice: Georgia, Armenia și Azerbaidjan. Cu toate acestea, apogeul acestei tendințe s-a înregistrat în cele mai populate țări - India și China.

Fetele nedorite

În medie, la fiecare 100 de fete nou-născute revin în medie 105 băieți. Din an în an acest raport poate varia ușor într-o direcție sau alta (1,03-1,07), dar, în general, rămâne neschimbat, indiferent de țară. Cu toate acestea, tehnologia care a apărut cu aproape 40 de ani în urmă și permite determinarea sexului copilului încă din uter, a dat naștere unui fenomen mai puțin dorit - avorturi selective.

Viitorii părinți au avut posibilitatea să ia o decizie, să păstreze copilul sau să-l avorteze, dacă nu sunt de-acord cu sexul acestuia.

Având în vedere tendința generală globală față de controlul nașterilor și reducerea numărului de copii, tot mai multe familii decid să întrerupă sarcina dacă sexul copilului nu le convine - și să încerce din nou. În plus, în majoritatea culturilor, preferința este în mod tradițional dată nașterii băieților.

Din acest motiv, în multe țări, medicii nu sunt autorizați prin lege să informeze părinții cu privire la sexul copilului nenăscut, în special în stadiile incipiente ale sarcinii, când este permis avortul.

Prea mulți băieți

După ce au studiat statisticile privind nașterile din două sute de țări, din 1970 până în 2017, cercetătorii din Statele Unite și din Singapore au descoperit o serie de anomalii atunci când raportul de sex al nou-născuților a început să se schimbe în mod dramatic și disproporționat. De exemplu, în China, în 2005, la 118 băieți reveneau 100 de fete nou-născute, iar în India, cu zece ani mai devreme - 111.

O creștere a numărului de băieți născuți s-au înregistrat în Azerbaidjan, Albania, Armenia, Vietnam, Georgia, Taiwan, Tunisia, Muntenegru și Coreea de Sud.Prima țară care a fost cuprinsă de un val de avorturi selective a fost India. Un număr disproporționat de băieți au început să se nască aici din 1975 - și această tendință persistă.

La începutul anilor 1980, același lucru a început să se întâmple și în China, Coreea, Taiwan, Tunisia și Muntenegru. Cu toate acestea, în prezent, raportul dintre sexe a revenit deja la niveluri normale în toate aceste țări, cu excepția Chinei, unde la 114 băieți revin 100 de fete.

În cele trei foste republici sovietice - Georgia, Armenia și Azerbaidjan - creșterea valului de avorturi selective a început după prăbușirea Uniunii Sovietice, 1991-1992, și a coincis cu o scădere accentuată a ratei natalității în general. Și dacă în Georgia raportul a fost deja egalat, atunci în Armenia și Azerbaidjan practica avorturilor selective este încă larg răspândită. În 2017, s-a înregistrat o medie de 112-113 băieți la 100 de fete nou-născute.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării