main logo
1600

Steagul UE, interzis la Eurovision. CE: O greșeală complet regretabilă

Interzicerea steagului Uniunii Europene (UE) în cadrul concursului Eurovision reprezintă „o greșeală complet regretabilă”, ce trebuie rectificată anul viitor, conform unui comunicat publicat luni de Comisia Europeană (CE), transmite Reuters.

Steagul UE, interzis la Eurovision. CE: O greșeală complet regretabilăFoto: DCNews

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union - EBU), care organizează Eurovision, a precizat că televiziunea gazdă suedeză SVT a ales să limiteze numărul steagurilor în rândul participanților și al spectatorilor în sala din Malmo la cele ale țărilor participante și la steagul curcubeu, ce reprezintă minoritățile sexuale, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Astfel steagul UE, deseori fluturat la ediția din 2023 a Eurovision, a fost interzis. Mai mulți participanți au semnalat pe site-urile de socializare că agenții de securitate prezenți la eveniment le-au interzis intrarea cu steagul UE.

La rândul său, Comisia Europeană a susținut că steagul cu 12 steluțe aurii reprezintă toate statele membre ale UE și este în același timp și un simbol pentru cele 46 de națiuni din Consiliul Europei, din Islanda și până în Azerbaidjan.

„Cu siguranță că este complet regretabil că steagul tuturor statelor membre ale UE care au participat la competiție precum și al altor state care fac parte din Consiliul Europei nu a putut fi prezent”, a declarat Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei. „Putem cu siguranță să încurajăm EBU să înțeleagă că aceasta este o greșeală și apoi este decizia lor în legătură cu modul în care vor proceda”, a adăugat el.

Margaritas Schinas, vicepreședinta Comisiei însărcinată cu cultura, ridică această chestiune cu reprezentanții EBU luni, iar conform purtătorului de cuvânt discuția se anunță a fi „foarte animată”.

EBU a mai precizat că regulile privind steagurile au fost aplicate mai strict de către agenții de pază la ediția din acest an din cauza tensiunilor geopolitice crescute. Mai multe sute de demonstranți fluturând steaguri palestiniene s-au adunat în centrul orașului Malmo pentru a protesta împotriva participării Israelului la Eurovision în contextul campaniei militare israeliene din Gaza.

„Vom examina din nou regulile privind steagurile pentru anul 2025 alături de noua televiziune gazdă SRG SSR”, a anunțat EBU cu privire la ediția de anul viitor a Eurovision, ce va fi organizată în Elveția.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării