main logo
586

Statistică îngrijorătoare: Tot mai multe românce, dependente de alcool

O statistică îngrijorătoare apare în rândul femeilor care consumă alcool. Numărul dependentelor a crescut cu 20% faţă de anii trecuţi şi sunt tot mai multe tinere, potrivit Ministerului Sănătăţii din România.

Studiu îngrijorător: Tot mai multe românce, dependente de alcool

Din păcate, puţine cer ajutor specializat de la medici, grupuri de sprijin sau organizaţii non-guvernamentale. O altă problemă este că statul român nu finanţează centre de recuperare care le pot ajuta pe femei să scape de această boală, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Cecilia povesteşte că a început să bea ocazional, de plăcere.

“Am ajuns la 4 sticle de bere de 2 litri pe zi, foarte mult şi nu ştiam ce să mai fac cu viaţa mea. Femeile trebuie să aibă curaj ca să îşi recapete încrederea în familie. Venind la alcoolicii anonimi nu este nicio ruşine”, susține Cecilia.

Maria spune că a fost 8 ani dependentă. La început consuma alcool doar la petreceri, apoi zilnic. Abia când a fost la un pas să-şi piardă soţul a căutat ajutor la un grup de alcoolici anonimi.

“Familia şi-a dat seama şi mai ales având tată alcoolic în familie, mama îmi spunea des că ”o să ajungi o beţivă”. Mi-am dat seama că am o problemă când dimineaţa mă trezeam şi îmi cerea organismul alcool. Îmi ascundeam în diverse lucruri băutura”, spune Maria.

Numai în acest an, peste 200 de femei au primit tratament de specialitate la Institutul de psihiatrie Socola din Iaşi, pentru a scăpa de această boală.

Potrivit Ministerului Sănătăţii român, numărul femeilor care devin dependente de alcool este în creştere. Iar medicii identifică profiluri noi de consumatori, de pildă, femei tinere, cu studii superioare şi locuri de muncă bine plătite.

“Se detaşează femeia de la ţară, din mediul rural, care a învăţat aceste principii. Bea împreună cu bărbatul ei, se iubesc şi se bat după ce termină alcoolul. Apoi este tiparul femeii din mediul urban, femeia intelectuală. Consumă alcool în cluburi, în restaurante, consum moderat, dar constant. Foarte multe femei beau de singurătate, apoi o despărţire, divorţul, schimbarea locului de muncă”, explică Andreea Nester, medic specialist psihiatru.

Statul român nu investeşte în centre de recuperare, care să îi ajute pe dependenţi. Aceştia găsesc sprijin la grupuri independente de alcoolici anonimi, organizaţii non-guvernamentale, fundaţii ale bisericilor sau spitale.

În grupurile alcoolicilor anonimi ajung şi cei care au trecut de perioada critică, numită sevraj, când au fost supravegheaţi de medic.

“Noi folosim metoda celor 12 paşi, Minnesota, metodă gândită chiar de cei dependenţi, metoda spirituală, care dă rezultate 100%. Este un stil de viaţă, trebuie să participe toată viaţa la aceste grupuri auto suportive. Noi nu suntem abilitaţi să îl asistem pe beneficiar în timpul sevrajului”, explică Antoneta Negru, coordonator centru.

Cei care primesc consiliere într-un centru din Iaşi au cazarea şi mesele gratuite.

“Grupul de suport este a doua parte a programului. Stau trei săptămâni, de luni până vineri”, spune Ionela Darcaci, psiholog clinician Centrul de Recuperare Alcoolism Iași.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din acest an, România e pe locul 3 în topul celor mai mari consumatorii de alcool, după Lituania şi Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării