main logo
383

Statele Unite se opun operațiunii Turciei în Siria: Nu au trădat forțele kurde

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a declarat vineri că Statele Unite „se opun ferm” operaţiunii „Izvorul Păcii” lansate de Turcia în nordul Siriei, dar nu vor trimite miltiari americani în mijlocul conflictului dintre turci și kurzi.

SUA se opun operațiunii Turciei în Siria: Nu au trădat forțele kurde

„Să fie clar, noi nu abandonăm forţele kurde partenere”, a declarat Esper, adăugând că forţele americane rămân cu kurzii în unele zone ale Siriei şi că SUA au retras doar 50 de soldaţi din zona de conflict, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Turcia a pus Statele Unite într-o „situaţie dificilă”, a adăugat secretarul Apărării.

Mark Esper a subliniat că i-a cerut omologului turc ca Ankara să pună capăt operaţiunii sale din nord-estul Siriei, dar nu vede niciun semn că Turcia va face un pas înapoi.

„Nu am niciun semn sau indiciu că ei (turcii) vor să-şi suspende” operaţiunea, a declarat Esper în timpul unei conferinţe de presă la Washington, precizând că își bazează afirmațiile pe o discuţie telefonică pe care a avut-o joi cu omologul său turc, Hulusi Akar.

Esper a adăugat că şi alţi oficiali americani „au îndemnat Turcia să-şi oprească această incursiune”.

De asemenea, potrivit secretarului american al Apărării, şi alte ţări din NATO i-au cerut Turciei, membră a Alianţei, să-şi oprească operaţiunea din nord-estul Siriei.

Mark Esper a mai spus că Turciei i s-a pus în vedere că este responsabilă pentru orice aspect ce ţine de combatanţi ai Statului Islamic care reuşesc să evadeze din închisori în contextul atacurilor turce asupra kurzilor.

Forţele kurde au anunţat vineri fuga a cinci jihadişti ai grupării Statul Islamic (SI) dintr-o închisoare din apropiere de Qamishli, în nord-estul Siriei, după raiduri aeriene turce în împrejurimi.

Ofensiva turcă a fost condamnată de mai multe ţări occidentale, care se tem de ceea ce s-ar putea întâmpla cu miile de jihadişti deţinuţi în închisori controlate de Forţele democrate siriene (FDS), principala forţă armată din regiunea autonomă kurdă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării