main logo
353

Statele Unite pierd Europa în lupta cu Beijingul

La începutul lunii aprilie, mai mulţi diplomaţi europeni şi ai altor naţiuni aliate au avut o reuniune cu omologii lor americani la Departamentul de Stat.

Statele Unite pierd Europa în lupta cu BeijingulFoto: portugaltextil.com

Într-o lună, preşedintele Chinei, Xi Jinping, avea să găzduiască un summit la Beijing, pentru a sărbători măreţul său proiect de infrastructură, Iniţiativa Centura şi Drumul. Americanii au vrut să-i transmită lui Xi un mesaj, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

La întâlnirea din Washington, D.C., americanii şi-au îndemnat aliaţii să semneze o declaraţie comună prin care condamnau planul chinez. 

Însă nu a trecut mult timp până să devină clar faptul că nici europenii, nici un grup mic de ţări din Asia şi America de Sud nu erau pregătiţi să se conformeze. 

„Nimeni nu a fost dispus să accepte asta“, i-a spus un diplomat european familiar cu detaliile întâlnirii, care a oferit informaţii sub condiţia anonimatului, unui jurnalist de la publicaţia „The Atlantic“. 

„Putem cădea de acord asupra faptului că China reprezintă o ameninţare, dar nu-i poţi pune, pur şi simplu, la colţ“. Pentru europeni, întâlnirea de la Departamentul de Stat a fost un alt semn a ceea ce ei consideră a fi abordarea eronată a Casei Albe faţă de China şi percepţia sa greşită că poate avea o abordare separată pentru fiecare dintre partenerii săi, denunţându-i public în ceea ce priveşte anumite probleme şi aşteptând cooperare în altele. 

Pentru americani, discuţiile au reprezentat cel mai recent semn al reticenţei Europei de a înfrunta China. O persoană apropiată de administraţia Trump a declarat că „Europa aproape că se află pe altă planetă“. 

După doi ani de tensiuni crescânde între Statele Unite şi Europa, pe numeroase probleme, de la comerţ şi Iran, la cheltuielile pentru apărare şi conductele de gaz rusesc, China ar trebui să fie subiectul care să unească cele două părţi, sau cel puţin să mai înmoaie răceala transatlantică. 

Uniunea Europeană – cu Germania şi Franţa preluând iniţiativa – a adoptat o poziţie mult mai dură faţă de China în ultimul an, introducând noi reguli care să permită supravegherea mai strictă a investiţiilor chineze în ţările europene, analizând schimbări ale politicilor UE din domeniile industriei, competiţiei şi achiziţiilor, pentru a se asigura că Beijingul nu este avantajat în mod inechitabil şi, după ani de zile în care a evitat înfruntări cu Beijingul, declarând China drept un „rival strategic“. 

Această schimbare oglindeşte linia mai dură adoptată de Washington sub preşedintele Donald Trump, care a ridicat semnificativ nivelul confruntării cu Beijingul, în ultimele luni, crescând tarifele pentru bunurile chineze şi punând grupul chinez de telecomunicaţii Huawei şi pe mulţi dintre afiliaţii săi pe o listă neagră privind exporturile, care ar putea restricţiona în mod sever accesul lor la tehnologia americană. 

Însă din declaraţiile a zeci de oficiali, de o parte şi de alta a Atlanticului, se înţelege că în loc să colaboreze şi să se unească, Europa şi SUA ar putea fi în primele etape ale unui conflict dăunător în ceea ce priveşte provocarea Chinei. 

Ultimele acţiuni ale lui Trump, care întăresc perspectiva unui război economic prelungit între Washington şi Beijing, probabil că vor adânci diviziunea. 

Disonanţa dintre viziunea americană şi cea europeană sporeşte probabilitatea unei rupturi occidentale în ceea ce priveşte cea mai mare provocare geopolitică a secolului XXI – răspunsul la ascensiunea unei Chine autoritare. 

O serie de întâlniri din ultimele luni, şi modalităţile disparate în care acestea au fost interpretate de oricare dintre părţi, relevă prăpastia din ce în ce mai mare. 

Diplomatul european care a vorbit despre întâlnirea din aprilie a asemănat poziţia Washingtonului privind iniţiativa Centura şi Drumul cu poziţia sa referitoare la  Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură (AIIB), de acum câţiva ani. Atunci, Statele Unite, conduse de Barack Obama, nu a reuşit să-şi convingă aliaţii să se alăture unui boicot al noii bănci de dezvoltare conduse de China, lăsându-i pe americani umiliţi şi izolaţi. 

Prin contrast, oficialii SUA fac referire la discuţii care au avut loc cu câteva luni înainte de întâlnirea de la Departamentul de Stat, când Washingtonul făcea presiuni pentru a declaraţie comună care denunţa încălcarea drepturilor omului în XinJiang, regiunea din vestul Chinei unde peste un milion de membri ai minorităţii musulmane au fost reţinuţi ăn tabere de reeducare. 

Şi acest efort a fost abandonat după ceea ce oficialii americani au descris drept un du-te-vino exasperant cu Uniunea Europeană şi state membre individuale. Ironia este că oficiali importanţi ai administraţiei americane recunosc, în discuţii private, că succesul american în competiţia cu Beijingul ar putea, în cele din urmă, să depindă de ceea ce se întâmplă în Europa. 

Însă mulţi reprezentanţi ai SUA nu au răbdare, cel puţin la nivelurile mai înalte ale administraţiei Trump, atunci când vine vorba despre a colabora şi a lucra cu aliaţii europeni. Şi nici nu au o apreciere prea mare pentru paşii pe care Europa i-a făcut în ultimul an de a înfrunta China. Mai mulţi oficiali americani au descris ultimele măsuri ale UE drept paşi mărunţi care nu reuşesc ceea ce trebuie. 

„Americanii vor să înfrângă, să izoleze, să confrunte China“, a declarat un oficial al UE. „Au o atitudine mult mai războinică. Noi credem că vor consuma multă energie şi nu vor avea succes“.

 Acest lucru nu înseamnă că toate canalele transatlantice de comunicare privind China s-au închis. Un grup de pragmatişti duri, inclusiv Matt Pittinger, care supraveghează politicile referitoare la Asia, la Consiliul de Securitate Naţională, şi Randall Schriver, un oficial important de la Pentagon, au încercat să ia legătura cu Europa luni de zile, potrivit sursei citate. 

Anul trecut, discuţiile s-au concentrat pentru măsuri de a proteja împotriva achiziţiilor chineze. Mai recent, acestea s-au orientat spre reţele mobile de nouă generaţie, 5G, precum şi pe răspunsuri comune privind iniţiativa Centura şi Drumul, o problemă asupra căreia Washingtonul şi Bruxellesul au hotărât să se oprească în întâlniri anuale de coordonare.   

La Washington, unii oficiali au sugerat că un consorţiu transatlantic  - din care să facă parte rivalii europeni ai Huawei, Nokia şi Ericsson şi firme americane – ar putea fi soluţia la problema 5G. În ceea ce priveşte comerţul, SUA şi Europa ar putea forma o coaliţie puternică cu Japonia, Canada, Australia şi alte democraţii care gândesc la fel, pentru a reacţiona faţă de practicile neloiale ale Chinei. 

Unii reprezentanţi chinezi din Europa speră că un progres al unei agende mai cuprinzătoare ar putea fi obţinut dacă un democrat îl va înlocui pe Trump în 2020. 

Deşi toţi candidaţii de top, inclusiv Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warre şi Pete Buttigieg au fost critici la adresa Chinei, ei au subliniat nevoia de a lucra mai îndeaproape cu aliaţii pentru a contracara influenţa Beijingului. 

Atunci când Xi a ţinut summitul Centura şi Drumul la sfârşitul lui aprilie, şase şefi de state şi de guverne din UE au participat, în timp ce americanii au rămas acasă. Companiile europene continuă să investească masiv în China, inclusiv în noi tehnologii, ca inteligenţa artificială.  

Atunci când situaţia va deveni critică, vor fi europenii pregătiţi să renunţe la avantajele pe care care le-au obţinut pentru că au avut o poziţie mai puţin dură? 

Vor fi pregătiţi să rişte legăturile comerciale cu China? Şi vor lua în considerare asumarea unei poveri militare mai mari în propria lor ogradă, în timp ce o administraţie viitoare a SUA şi-ar retrage angajamentele de securitate din Europa, pentru a reuşi să plătească pentru priorităţi domestice, precum sănătatea, educaţia sau infrastructura? 

Indiferent de cine este la Casa Albă, ţările europene trebuie să se pregătească pentru o lume în care vor fi văzute de Washington prin prisma Chinei – la fel cum Europa era văzută prin prisma sovietică în timpul Războiului Rece.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării