149
0
Statele Unite au, în sfârșit, un nou secretar al Apărării
149
0

Șapte luni după demisia bruscă a fostului general Jim Mattis, Statele Unite au în sfârșit un nou secretar al Apărării: Mark Esper, a cărui nominalizare a fost aprobată marți de Senat.

Foto: wikipedia.org

Fost militar reconvertit în industria apărării, secretar al armatei terestre din 2017, Esper, 55 de ani, va depune jurământul marți seară, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

Acesta a fost ales de președintele Donald Trump pentru a conduce Pentagonul după ce candidatul său precedent, Patrick Shanahan, a renunțat în iunie să mai candideze, invocând motive familiale, după ce a asigurat un interimat de șase luni.

Esper ajunge în fruntea unei instituții destabilizate de succesiunea secretarilor de la sfârșitul lui decembrie, fără ministru deplin capabil să reziste la impulsurile unui președinte precum Trump și în condițiile în care cea mai mare putere militară a lumii este angajată în două războaie, în Siria și Afganistan, și în pline tensiuni cu Teheranul.

Nominalizarea sa a fost aprobată cu 90 de voturi pentru și opt împotrivă.

Apropiat de Pompeo 

Mark Esper cunoaște bine Orientul Mijlociu: a luptat în Irak în timpul războiului din Golf în 1991, când făcea parte din celebra divizie aeropurtată 101.

Este foarte apropiat de următorul șef de stat major american, generalul Mark Milley, care îi va succeda în septembrie generalului Joe Dunford.

Este de asemenea un apropiat al șefului diplomației americane, Mike Pompeo, alături de care a studiat la prestigioasa academie militară West Point, pe care au absolvit-o în același an, 1986.

În plan politic, este un cunoscător al culoarelor Congresului, unde a consiliat mai mulți senatori, printre care republicanul Chuck Hagel, devenit ulterior ministru al Apărării.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter