main logo
285

Statele baltice se întrec între ele să reducă accizele la alcool

Băutorii din regiunea Mării Baltice au motive de sărbătorit, Estonia a revenit asupra unei decizii anterioare de a majora accizele la alcool, după ce majorarea a afectat vânzările şi a diminuat veniturile la buget, iar această decizie a determinat ţara vecină, Letonia, să anunţe că ar putea reduce propriile sale accize ca răspuns la decizia Estoniei.

Statele baltice se întrec între ele să reducă accizele la alcool

Analiştii avertizează însă că aceste decizii ar putea declanşa o cursă spre limita inferioară cu privire la taxarea alcoolului, spre bucuria celor care consumă alcool dar afectând veniturile guvernului. Există şi îngrijorări care merg dincolo de finanţele statului: decizia Estoniei de a majora taxele pe alcool a dus consumul de alcool la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu iar sindicatele doctorilor avertizează că planurile privind reducerea taxelor ar "trimite un mesaj clar că sănătatea publică nu este importantă", transmite Ştiri.md cu referire la economica.net.

După de a majorat accizele la alcool, Estonia a început să resimtă efectele scăderii veniturilor la buget în urmă cu doi ani, când din ce în ce mai mulţi din cetăţenii săi au început să meargă în ţara vecină Letonia pentru a cumpăra vin şi băuturi spirtoase iar numărul de turişti finlandezi, care vizitau Estonia în principal pentru a cumpăra alcool la preţuri reduse, a început şi el să scadă. La presiunile retailerilor şi a companiei de transport maritim de pasageri Tallink Grupp, autorităţile de la Tallin au decis că vor reduce accizele la alcool cu 25% începând din luna iulie, reducând preţul pentru o sticlă de votcă de o jumătate de litru cu 1,5 euro până la şase euro.

"Volumul alcoolului achiziţionat în Estonia va creşte iar ponderea alcoolului cumpărat în Letonia va scădea cu siguranţă", a declarat ministrul eston de Finanţe, Martin Helme.

În replică, Letonia a anunţat că va urmări cu atenţie decizia Estoniei şi va analiza subiectul taxelor pe alcool în cursul săptămânii viitoare. Subliniind importanţa păstrării competitivităţii, ministrul leton de Finanţe, Janis Reirs, a declarat că o reducere a accizelor ar putea intra în vigoare încă din acest an.

Acţiunile Estoniei nu au fost ignorate nici în Finlanda, în special în rândul consumatorilor de alcool, care vor ca următorul guvern de la Helsinki să se abţină de la majorarea accizelor la alcool. "Prin taxe rezonabile la bere vom asigura că această profesie istorică va rămâne în Finlanda. Acest lucru garantează locuri de muncă şi venituri din taxe în Finlanda şi nu peste Golful Finlandei" a subliniat Riikka Pakarinen, directorul Federaţiei producătorilor de bere şi băuturi răcoritoare din Finlanda.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării