main logo
486

Spionajul german a făcut rost în anii 1990 de substanţa neurotoxică Noviciok

Serviciile secrete germane au procurat în anii 1990, prin intermediul unui transfug rus, un eşantion de agent neurotoxic Noviciok, folosit recent pentru otrăvirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie, informează joi mai multe mass-media din Germania.

Spionajul german a făcut rost în anii 90 de substanţa neurotoxicăSpionajul german a făcut rost în anii 90 de substanţa neurotoxică

Serviciul de informaţii externe al Germaniei, BND, a avut astfel acces "în prima jumătate a anilor 1990", după prăbuşirea Uniunii Sovietice, la un eşantion din acest agent, Noviciok, care a servit la otrăvirea, la începutul lui martie anul curent, a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, scrie agerpres.ro.

Ambii au supravieţuit, însă cazul a declanşat o furtună diplomatică, Londra acuzând Moscova că a încercat să-l otrăvească pe Serghei Skripal. Rusia a dezminţit oficial acuzaţia, susţinând că nu a avut niciodată un program Noviciok.

Transfugul rus, a cărui identitate nu a fost precizată, le-a propus serviciilor de informaţii germane să le furnizeze un eşantion în schimbul protecţiei pentru el şi familia lui, relatează publicaţiile Suddeutsche Zeitung şi Die Zeit, precum şi posturile de televiziune WDR şi NDR, care citează surse ce "au participat la decizia" procurării agentului neurotoxic.

După ce a fost obţinut, eşantionul a fost analizat într-un laborator suedez, Germania nedorind să fie acuzată că lucrează la arme chimice. BND şi Ministerul Apărării german au recuperat apoi formula chimică a Noviciok.

Berlinul a informat, de asemenea, serviciile de securitate americane şi britanice cu privire la existenţa acestui eşantion, potrivit mass-media germane.

Mici cantităţi de agent neurotoxic au fost ulterior produse în unele ţări membre ale NATO în scop de testare, pentru a determina dacă echipamente de protecţie sunt capabile să-i reziste şi pentru a găsi antidoturi la acesta.

Existenţa substanţei Noviciok nu a fost făcută publică pentru a nu afecta relaţia cu preşedintele de la acea vreme al Rusiei, Boris Elţin, mai susţine ancheta jurnaliştilor germani.

Abordate de aceste mass-media, guvernul german şi BND au refuzat să facă vreun comentariu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării