main logo
419

Spionaj la Casa Albă: Cine ar fi încercat să-l intercepteze pe Trump

Încă un scandal cu spioni stă să izbucnească la Washington. Agenţi israelieni ar fi plantat dispozitive de ascultare în apropierea Casei Albe, cu scopul de a intercepta convorbirile preşedintelui american Donald Trump.

Spionaj la Casa Albă: Cine ar fi încercat să-l intercepteze pe TrumpFoto: digi24.ro

Informaţiile apărute în publicaţia Politico au fost negate categoric şi de Trump, şi de premierul israelian Beniamin Netanyahu.

Un fost agent CIA susţine însă că spionii israelieni au fost întotdeauna activi în Statele Unite, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

În aprilie 2018, Departamentul de Securitate Internă al SUA a descoperit în apropierea Casei Albe - reşedinţa preşedintelui american - câteva dispozitive electronice utilizate pentru interceptarea convorbirilor telefonice. Jurnaliştii de la publicaţia Politico spun acum că ar fi fost instalate - cel mai probabil - de agenţi israelieni. Scopul: să-l spioneze pe Donald Trump, o ţintă ideală pentru orice agent secret.

Bob Baer, fost ofiţer CIA: „Dacă aş fi un spion străin în Washington, aş vrea să ascult convorbirile ( n.r. - lui Donald Trump) şi ale celor mai apropiaţi consilieri.”

Specialiştii spun că sistemul folosit pentru a înregistra convorbirile lui Trump imită un turn de comunicaţii - telefoanele mobile se conectează la acesta, nu la reţeaua originală. E cunoscut faptul că preşedintele american foloseşte deseori un mobil obişnuit pentru a discuta cu familia şi cu apropiaţii săi. Un risc major pentru securitatea Statelor Unite, spune senatorul democrat Ron Wyden.

„Ar putea fi un punct de intrare pentru oameni care ar reprezenta un potenţial pericol pentru ţara noastră.”

Cu toate astea, Donald Trump a respins ipoteza că Israelul ar putea să tragă cu urechea la convorbirile sale telefonice.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: „Nu, nu cred că israelienii ne spionează. Găsesc greu de crezut aşa ceva. Relaţia mea cu Israelul a fost minunată. Nu cred asta, nu aş crede această poveste. Orice e posibil, dar nu o cred.”

O reacţie negativă a venit şi din partea premierului Netanyahu.

Beniamin Netanyahu, premierul Israelului: „Cu siguranţă nu, avem o directivă.. eu am o directivă - fără informaţii colectate în Statele Unite, fără spionaj - şi este aplicată cu stricteţe, fără excepţii.”

În ciuda asigurărilor date de oficialul israelian, nu e o surpriză faptul că Israelul ar spiona Statele Unite, spune Bob Baer, fost agent CIA.

Bob Baer: „Israelienii nu au încetat niciodată să ne spioneze, într-un fel sau altul. Atunci când sunt prinşi, li se dă peste mână.”

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării