229
0
Spania retrage o navă de război dintr-un grup naval al Statelor Unite
229
0

Un aliat european al SUA a decis să retragă o navă de război dintr-un grup militar operaţional american (CSG - carrier strike group), detaşat pentru a preveni un posibil atac al Iranului asupra intereselor Statelor Unite în regiune.

Fregata spaniolă Mendez Nunez şi cei 215 marinari au fost retraşi din grupul care însoţeşte portavionul USS Abraham Lincoln, o forţă navală formată dintr-un portavion clasa Nimitz, un crucişător clasa Ticonderoga, patru distrugătoare clasa Arleigh Burke şi mai multe nave de asistenţă, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.ro.

Marţi, ministrul Apărării spaniol a declarat că ţara sa a decis măsura retragerii navei de război deoarece noua misiune nu respectă acordul iniţial. „Guvernul american a luat o decizie în afara cadrului discutat şi a ceea ce a convenit cu marina spaniolă”, a declarat Margarita Robles, pentru agenţia Reuters, citată de businessinsider.com.

Navele marinei americane au fost redirecţionate recent către Golful Persic, drept răspuns la „semnalele clare că forţele iraniene şi cele asociate lor se pregătesc să atace forţele SUA din regiune”, a explicat Centrul de Comandă american.

Armata americană a detaşat şi patru bombardiere B-52H, precum şi un sistem de apărare air-and-missle Patriot, în zona de competenţă CENTOM, pentru a demonstra Iranului că SUA sunt pregătite pentru un atac cu „o forţă intransigentă”, a anunţat Casa Albă.

Pentagonul şi Casa Albă au revizuit cele mai sumbre scenarii, care implică trimiterea a 120.000 de soldaţi în regiune, o forţă egală cu cea detaşată de SUA în timpul invaziei Irakului din 2003.

Unii observatori au sugerat că SUA şi Iranul s-ar putea implica într-un conflict, fie că vor sau nu.

Presa spaniolă a scris că „Spania doreşte să evite implicarea involuntară într-un conflict cu Iranul”, dar, în timp ce ministrul Apărării s-a distanţat de acţiunile SUA, nu a specificat clar că acesta ar fi motivul din spatele deciziei sale.

Decizia nu a fost „exprimarea unui dezgust”, ministrul susţinând că nava se va reuni cu flota americană după începerea operaţiunilor „obişnuite”. Spania insistă că rămâne „un partener serios şi de încredere”.

Includerea navei de război Mendez Nunez în grupul operaţional CSG american a fost planificată în urmă cu un an şi operaţiunile comune ar fi trebuit să dureze şase luni. Misiunea iniţială viza marcarea unei aniversări istorice, 500 de ani de la primul ocol pe apă al globului pământesc, informează Reuters.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter