main logo
515

SpaceX a testat cu succes prototipul Starhopper. Elon Musk se pregăteşte pentru zborul pe Marte

Starhopper, prototipul unei rachete de testare produsă de SpaceX, s-a ridicat în aer şi a zburat câteva zeci de metri marţi după-amiază în cadrul unei lansări-test, a cărei reuşită a adus compania lui Elon Musk cu un pas mai aproape de viziunea pe care legată de călătoriile oamenilor spre planeta Marte.

SpaceX a testat cu succes prototipul Starhopper

Zborul de marţi a fost al doilea test pentru Starhopper şi, totodată, cel mai înalt. Dispozitivul - un vehicul de testare a motorului Raptor, ce va fi inclus în prototipuri mai sofisticate - s-a ridicat de pe sol şi a zburat prin aer, marţi, până la altitudinea de 150 de metri, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Dispozitivul de testare a fost scos din funcţiune după zborul său de marţi, iar piesele sale componente vor fi utilizate în cadrul altor vehicule, în contextul în care SpaceX şi-a accentuat activitatea la proiectul Starship, viitoarea rachetă care va fi construită pentru a transporta echipaje umane pe Marte.

Luna trecută, Starhopper efectuase primul său zbor, plutind în aer timp de câteva secunde, înainte de a reveni pe sol. Acel test a fost conceput pentru a atinge altitudinea de aproximativ 20 de metri. Într-un mesaj publicat pe Twitter pe 25 iulie, Elon Musk a precizat că zborul a reprezentat un succes şi s-a declarat bucuros de faptul că „un turn de apă poate să zboare”, referindu-se la forma robustă şi rotunjită a prototipului.

SpaceX a lucrat în 2018 la proiectul Starhopper în uzina sa mai puţin cunoscută Boca Chica din sudul statului Texas, înainte ca Elon Musk să anunţe lucrul la acest prototip spre sfârşitul anului trecut şi să dezvăluie diverse detalii despre acesta în ianuarie 2019.

Prototipul Starhopper seamănă cu un glonţ cu forma unui tub din oţel inoxidabil. Dar, în ianuarie, Elon Musk a spus că vânturile puternice au avariat vârful acestui dispozitiv conic. Inginerii de la SpaceX au decis să nu îl înlocuiască şi au făcut teste fără vârful conului, oferind astfel prototipului de rachetă forma unui turn de apă.

În acest timp, compania SpaceX construieşte alte prototipuri, mai mari şi cu grade mai mari de complexitate, ale navei sale spaţiale ce va fi lansată spre Marte.

Angajaţii de la fabricile din Boca Chica şi Cocoa Beach (Florida) lucrează la prototipuri de nave spaţiale care vor fi echipate cu cel puţin trei motoare Raptor fiecare, alimentate cu metan şi oxigen lichid.

Cele două echipe vor construi „simultan dispozitive concurente” în uzinele lor, pentru „a vedea care dintre fabrici este mai eficientă”, a dezvăluit Elon Musk într-un mesaj publicat pe Twitter în luna mai. „Răspunsul este că ambele ar putea fi eficiente”, a adăugat el.

În iulie, antreprenorul sud-african a dezvăluit că unul dintre prototipuri ar putea zbura până la o altitudine de câteva sute de metri într-un test ce va avea loc peste câteva luni.

Planurile SpaceX de a ajunge pe Marte au reprezentat de multă vreme piatra de temelie a acestei companii - angajaţii au purtat recent tricouri pe care fusese imprimat mesajul "Ocuppy Mars" ("Ocupaţi Marte"), iar în magazinul online al companiei americane au început să fie vândute tricouri cu mesajul "Nuke Mars" ("Bombardaţi Marte cu bombe nucleare"), care face trimitere la teoriile formulate de Elon Musk pe Twitter în legătură cu felul în care "Planeta Roşie" ar putea fi încălzită.

Într-o etapă viitoare, SpaceX doreşte să înlocuiască racheta sa de lucru Falcon 9, noua rachetă Falcon Heavy şi capsula Dragon cu viitoarea navă spaţială Starship Mars şi lansatorul spaţial Super Heavy.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării