256
0
Sondaj: Câți ucraineni ar vota pentru aderarea țării lor la UE
256
0

Un nou sondaj de opinie realizat în Ucraina arată că, în cazul unui referendum, aproape 60% dintre cetățenii ucraineni ar vota în favoarea aderării ţării lor la UE și circa 50% ar vota pentru intrarea în NATO - transmite UNIAN.

Agenţia citează un sondaj realizat de Centrul „Monitorizarea Socială”, Institutul ucrainean de Cercetări Sociale „Oleksandr Iaremenko” și grupul sociologic „Rating", scrie Știri.md cu referire la Unimedia.

Studiul mai arată că 23,7% dintre respondenți au declarat că au observat un impact pozitiv asupra situației economice din Ucraina în urma semnării, în 2014, a Acordului de Asociere și instituire a zonei de liber schimb cu UE. 25,9% dintre ucraineni consideră că Acordul Ucraina-UE a avut un impact parțial pozitiv, parțial negativ.

În plus, 12,3% cred că acest acord a avut un impact negativ asupra economiei ucrainene. Fiecare a cincea persoană (20%) consideră că acordul respectiv nu a avut vreun impact, iar 18,2% au declarat că nu ştiu să răspundă. „Dacă acum ar avea loc referendum, 57% dintre ucraineni ar vota pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, 19,3% - pentru restabilirea relațiilor economice pragmatice cu Rusia, Belarus, Kazahstan și alte țări ex-sovietice, 13,6% nu ar participa la un astfel de referendum, iar 10,1% sunt indeciși" - menţionează sociologii de la Kiev, potrivit bucpress.eu.

În plus, 43,1% dintre ucraineni preconizează dezvoltarea ulterioară a Ucrainei ca parte a integrării europene şi a apropierii economice și culturale de țările UE. 

De asemenea, 37,8% dintre respondenți consideră că Ucraina trebuie să elaboreze și să implementeze un program de dezvoltare economică și culturală axat în primul rând pe utilizarea capacităților și a resurselor interne. 12,3% dintre respondenți sunt în favoarea restabilirii și extinderii legăturilor economice și culturale cu Rusia, iar 6,8% sunt indeciși în privinţa acestei chestiuni.

Sondajul, publicat de Rador mai arată că aproape jumătate dintre respondenți (48,9%) ar vota la un referendum pentru aderarea Ucrainei la NATO, în timp ce 23,2% dintre ucraineni ar vrea ca ţara lor să aibă un statut de nealiniere. 16% dintre cei chestionaţi nu ar lua parte la un astfel de referendum, iar 11,8% sunt indeciși.

Citește și
article image
Dodon: Acordul de Asociere cu UE nu permite aderarea...
2
89
article image
Sondaj: Cum apreciază cetățenii cele 100 de zile ale...
0
149
article image
Sondaj: Politicienii în care cetățenii au cea mai mare...
0
380
article image
Ce partide ar ajunge în Parlament dacă duminica ar avea...
0
301