456
0
Sondaj: Câte voturi ar avea partidul lui Zelenski în cazul anticipatelor
456
0

Un sondaj privind intenția de vot a ucrainenilor la parlamentare arată că 90% dintre cetăţeni ar participa la alegeri legislative anticipate.

Foto: rador.ro

Astfel, potrivit agenţiei Rating, 43,8% dintre cei chestionaţi ar vota partidul "Servitorul Poporului", formaţiunea politică neparlamentară care l-a susţinut pe Vladimir Zelenski în alegerile prezidenţiale, transmite Știri.md cu referire la rador.ro.

Partidul pro-rus "Platforma Opoziţiei - Pentru Viaţă" ar fi votată de 10,5% din electorat, "Blocul lui Petro Poroşenko - Solidaritatea" ar fi susţinut la alegeri de 8,8% din ucraineni, iar partidul "Batkivşcina" al ex-premierului Iulia Timoşenko ar fi votat de 7,3% dintre respondenţi. 

Pe locul cinci în sondaj se află partidul "Forţă şi Onoare" (5,1%), urmat de noul partid neparlamentar Holos, al solistului Sviatoslav Vakarciuk (4,6%), Partidul Radical (3,3%) şi formaţiunea pro-rusă "Blocul Opoziţiei" (3,2%).

Amintim că noul preşedinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat, marţi seară, decretul de dizolvare a Radei Supreme și de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 21 iulie 2019. 

Astfel, Parlamentul de la Kiev urmează să se reunească în şedință extraordinară, pentru a modifica legea electorală, în urma unei solicitări făcute în acest sens de către preşedintele Zelenski. 

Noul preşedinte de la Kiev şi-a motivat decizia de a semna decretul de dizolvare a Radei Supreme susţinând că "şeful statului are dreptul să dizolve parlamentul dacă, în termen de o lună, deputaţii nu reuşesc să formeze o coaliţie majoritară". 

De altfel, Vladimir Zelenski și-a anunțat intenția de a dizolva parlamentul încă pe 20 mai, în discursul susţinut la ceremonia de învestire a sa în funcţia de preşedinte, argumentând că actuala legislatură nu mai reprezintă voința alegătorilor.

Marţi, Vladimir Zelenski a propus modificarea legislaţiei electorale privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, după o serie de consultări pe această temă cu liderii grupurilor parlamentare din Rada Supremă. 

Potrivit unui deputat prezent la aceste consultări, primul amendament propus de Zelenski a fost eliminarea sistemului electoral majoritar, pe baza căruia au fost aleşi jumătate dintre deputaţii actualei legislaturi ucrainene. 

"Al doilea amendament vizează reducerea pragului electoral pentru alegerile parlamentare la 3%" - a explicat deputatul. În Ucraina, pragul electoral pentru alegerile parlamentare este de 5%.

Citește și
article image
Sondaj: Cum apreciază cetățenii cele 100 de zile ale...
0
144
article image
Sondaj: Politicienii în care cetățenii au cea mai mare...
0
376
article image
Ce partide ar ajunge în Parlament dacă duminica ar avea...
0
296
article image
Zelenski se opune vânzării terenurilor agricole către...
0
119