main logo
394

Sondaj: 93% dintre maghiari sunt de acord cu vaccinarea copiilor

93% dintre maghiari sunt de acord cu vaccinarea și o consideră foarte importantă în cazul copiilor, iar 91% dintre cetățenii țării vecine susțin introducerea obligatorie a vaccinului anti-varicelă, începând din această toamnă, și doar 7% se opun, arată un studiu realizat de Institutul de Cercetări Economice Századvég din Ungaria.

Sondaj: 93% dintre maghiari sunt de acord cu vaccinarea copiilorFoto: hotnews.ro

74% dintre cetățenii țării vecine consideră că vaccinarea este vitală pentru menținerea sănătății, 15% s-au declarat favorabili și doar 9% au o atitudine negativă, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

În ceea ce privește vaccinarea copiilor, 93% dintre maghiari o consideră foarte importantă, iar 91% sunt în favoarea introducerii vaccinării obligatorii împotriva varicelei, începând din această toamnă.

Institutul de Cercetări Economice Századvég a realizat acest studiu în urma unor interviuri online pe un eșantion de 1.000 de adulți. 

România, una dintre dintre țările cu cele mai puternice mișcări anti-vaccinare de pe continent

Scepticismul cu privire la siguranța vaccinurilor este la un nivel ridicat în Europa, iar România este una dintre țările cu cele mai puternice mișcări anti-vaccinare, alături de Polonia, Ucraina și Italia, scrie în toamna trecută The Wall Street Journal

Izbucirea epidemiei de rujeolă din România, care a făcut 64 de morți, majoritatea copii nevaccinați, și peste 17.000 de cazuri de îmbolnăviri, a venit pe fondul unei respingeri generalizate a vaccinurilor în această țară săracă, aflată în fruntea unei tendințe europene ce escaladează: curentul anti-vaccinist, notau jurnaliștii străini. 

În România, mișcarea anti-vaccinistă a început să câștige teren în urmă cu aproximativ un deceniu, când guvernul a introdus vaccinul HPV. 

Celebrități locale, grupuri religioase și bloggeri au început, de atunci, să rostogolească teoria potrivit căreia vaccinurile ar provoca autism, notau jurnaliștii de la The Wall Street Journal.

Epidemia de rujeolă din România, izbucnită în anul 2016, este una dintre cele mai grave din Europa, din ultimele decenii. 

Bilanțul tragic al epidemiei - 64 de morți și peste 17.000 de cazuri - a atras atenția asupra ratei de vaccinare din țara noastră, ce pare să fie vârful mișcării anti-vacciniste care a afectat grav Europa în ultimii ani și a cărei amploare este în creștere, scriau în toamna trecută jurnaliștii de la Wall Street Journal.

Neîncrederea în autorități, o mișcare anti-vaccin foarte vocală, sărăcia, aprovizionarea neregulată cu vaccinuri și obstacolele în calea distribuirii acestora către comunitatea romă și alte comunități marginalizate au dus la o explozie a riscurilor de îmbolnăvire. 

România - cea mai gravă epidemie de rujeolă din Europa și un proiect al legii vaccinării blocat de doi ani în Parlament

În România, proiectul legii vaccinării stă blocat de doi ani în Parlament, în plină epidemie de rujeolă soldată cu 64 de morți (cea mai gravă din Europa).

Așteptat cu nerăbdare de medici, care se plâng că în țara noastră "mor copii de boli care pot fi prevenite prin vaccinare", dar considerat "controversat" de adepții curentului anti-vaccin, proiectul de lege a vaccinării, care așteaptă de un an în Parlament, aduce câteva prevederi-cheie: obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, posibilitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să fie amendați, obligativitatea ca Ministerul Sănătății să asigure, în avans, un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie. 

Proiectul de lege riscă însă să fie golit de conținut: 95 de parlamentari susțin o serie de amendamente depuse de deputatul PSD Cristina Dumitrache, care vrea "eliminarea sancțiunilor excesive". 

Prevederile-cheie ale proiectului de lege sunt: obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național, obligativitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să se informeze iar, în caz contrar, să fie amendați, obligativitatea asigurării unui stoc de vaccinuri în avans pentru un an și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în caz de epidemie în respectiva comunitate.

Proiectul de lege a stat în sertarele Parlamentului două sesiuni parlamentare (2017-2018 și 2018-2019) fără să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților (for decizional).

De ce stagnează proiectul de lege? Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Buicu (PSD), pune întârzierea pe seama "dezbaterilor ample". În schimb, vicepreședintele Comisiei de Sănătate, Emanuel Ungureanu (USR), vorbește despre "dezinteres și lipsă de voință politică la nivelul coaliției majoritare" și acuză că "E plin PSD-ul de filosofi ai păducelului".

O serie de amendamente depuse în Parlament de deputata PSD Cristina Dumitrache și susținute de 95 de parlamentari riscă să golească legea de conținut: deputata PSD susține "eliminarea sancțiunilor excesive", precum obligativitatea administrării unor vaccinuri.

Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societătii Naționale de Medicina Familiei, a declarat recent pentru HotNews.ro că, în cazul în care proiectul de lege va fi modificat așa cum propune Cristina Dumitrache, legea va deveni inutilă.

Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) are cea mai mare rată de refuz dintre vaccinurile din România și înregistrează o valoare mai mare de refuz în mediul urban decât în cel rural, arată datele oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării