main logo
363

Slovacii își aleg astăzi Președintele. Favorită e o avocată de 45 de ani

În Slovacia au loc alegeri prezidențiale. Cel de-al doilea tur de scrutin a început de dimineață, iar candidatul favorit este o avocată care a pus în centrul campaniei sale mesaje anticorupție.

Slovacii își aleg astăzi Președintele. Favorită e o avocată de 45 de ani

Alegerile au loc în contextul unor scandaluri de corupție și al asasinării unui jurnalist de investigație, scrie Agenția France Presse.

Zuzana Caputova, fără experiență politică, este favorită pentru a deveni prima femeie președinte în această țară membră a zonei euro. Principalul mesaj transmis în campania electorală a fost „Luptăm contra răului”, transmite Știri.md cu referire la Digifm.ro.

În primul tur, avocata a obținut 40% din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, susținut de partidul populist de stânga Smer-SD, a obținut 18 procente.

Comparată de analiști cu președintele Franței, Caputova s-a aflat printre miile de manifestanți din Slovacia care au ieșit în stradă anul trecut, șocați de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei sale. 

Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupusele legături dintre politicienii slovaci și mafia italiană.

Protestele de amploare au afectat imaginea partidului de guvernământ Smer-SD și au dus la demisia premierului Robert Fico. 

Până acum, cinci persoane au fost reținute în cazul asasinatului, inclusiv cel care ar fi comandat acțiunea - un multimilionar care avea legături cu Smer-SD.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării