main logo
460

Situaţii de criză. Ambasador: Scenarii de atac asupra României

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a prezentat la Washington, procesul decizional în situaţii de criză în cadrul unui scenariu de atac asupra României, în cadrul celui de-al 7-lea Simpozion anual pentru securitate şi apărare.

Situaţii de criză. Ambasador: Scenarii de atac asupra României

Evenimentul a fost organizat de Delegaţia Uniunii Europene în SUA, în parteneriat cu Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) şi a beneficiat de participarea unor senatori americani, oficiali ai Departamentului Apărării din SUA, miniştri din state membre UE, oficiali UE, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai institutelor de analiză din Washington, transmite Știri.md cu referire la Evz.ro.

Ambasadorul României a participat la sesiunea cu titlul „U.S., EU, and NATO Reaction to Russian Hybrid Activity” care a fost modelată pe forma unui scenariu interactiv construit în jurul unui stat membru NATO şi UE din sud-estul Europei, supus ameninţării hibride ruse. Scenariul de lucru a vizat o succesiune de evenimente – atac cibernetic asupra sistemului financiar naţional, atac asupra infrastructurii energetice critice, exerciţii militare de amploare în apropierea teritoriului naţional – iar prezentarea ambasadorului României a ilustrat procesul decizional în situaţii de criză la nivel naţional, în cadru bilateral şi în interiorul NATO şi UE.

„Ca urmare a provocărilor şi ameninţărilor constante din ultimii ani, apărute în regiunea extinsă a Mării Negre, România a dezvoltat capacităţi şi instrumente naţionale pentru a creşte rezilienţa în flancul sud-estic al NATO şi UE. De asemenea, mecanismele de consultări şi dialog stabilite de România împreună cu aliaţii şi partenerii din NATO şi UE permit o evaluare cuprinzătoare a situaţiei de securitate din regiune, care să conducă la cele mai bune decizii colective de contracarare a ameninţărilor” a declarat ambasadorul român. În acelaşi timp, ambasadorul George Maior a subliniat necesitatea reafirmării solidarităţii la nivelul NATO şi UE, ca modalitate de descurajare a provocărilor actuale, indiferent dacă acestea survin în sfera armamentelor convenţionale sau decurg din acţiuni hibride.

Alături de ambasadorul României, în cadrul sesiunii a mai intervenit şi Frank Cilluffo, directorul Centrului pentru Securitate Cibernetică şi Naţională din cadrul Universităţii George Washington.

Expertul american a remarcat eforturile României la nivelul serviciilor de informaţii şi resursele investite în asigurarea rezilienţei faţă de noile categorii de ameninţări din zone cibernetică. A mai precizat că reuşitele româneşti plasează ţara noastră printre partenerii privilegiaţi de dialog şi cooperare ai SUA în domeniul securităţii şi al schimbului de informaţii.   

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării