main logo
354

Siria: Rusia şi China au blocat prin veto o rezoluţie ONU

Rusia şi China au recurs la dreptul lor de veto joi pentru a respinge o rezoluţie propusă de Germania, Belgia şi Kuweit în Consiliul de Securitate al ONU care cerea instituirea unui regim de încetare a focului în provincia siriană Idlib, text aprobat de ceilalţi 12 membri ai acestui for.

Siria: Rusia şi China au blocat prin veto o rezoluţie ONU

Acesta este al 13-lea veto la care recurge Rusia în cazul unei rezoluţii ONU cu privire la Siria de la începutul conflictului din această ţară în 2011, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Guineea Ecuatorială, membru nepermanent, s-a abţinut de la vot.

Textul respectivei rezoluţii a făcut obiectul unor negocieri timp de 15 zile. Rusia a pledat, fără succes, pentru ca încetarea focului să prevadă excepţii pentru 'operaţiunile teroriste' efectuate în provincia Idlib (nord-vest).

Solicitarea Rusiei a fost considerată inacceptabilă pentru autorii rezoluţiei, întrucât ar fi deschis calea pentru numeroase interpretări şi ar fi condus la posibile noi atacuri asupra unor obiective civile în Siria. 

Cei trei coautori ai textului au acceptat însă o referire la 'măsuri antiteroriste', cu condiţia să fie respectat dreptul internaţional, a subliniat Germania.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a denunţat 'explozia activismului umanitar' în rândul altor membri ai Consiliului de Securitate cu fiecare progres în preluarea sub control al teritoriului ţării de către regimul sirian.

'Este acelaşi cântec, teroriştii se transformă în reprezentanţi ai opoziţiei', a ironizat diplomatul rus. 'Rezoluţia a fost de la început sortită eşecului şi voi aţi divizat în mod deliberat Consiliul de Securitate', cu câteva zile înainte de Adunarea Generală anuală a ONU la nivel de şefi de stat şi de guvern, a acuzat el.

Raidurile continuă sporadic la Idlib după patru luni de bombardamente efectuate de regimul sirian. ONU avertizează din primăvară împotriva deteriorării situaţiei umanitare în această provincie unde trăiesc circa 3 milioane de persoane, între care 1 milion de copii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării