main logo
329

Sfaturi de Black Friday și nu numai, să nu-ți spargă nimeni telefonul

În perioade extrem de aglomerate, ca Black Friday sau sărbătorile de iarnă, utilizatorii tind să fie mai ușor victimele infractorilor cibernetici.

Sfaturi de Black Friday și nu numai, să nu-ți spargă nimeni telefonul

Și acum nu mai vorbim doar de computere, ci și de telefoane. Cum cele cu Android sunt cele mai populare, acest ghid te ajută să nu fii una dintre victime, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

În perioade ca cea de Black Friday cresc atacurile cibernetice. Totodată, vigilența utilizatorilor poate fi redusă din cauza agitației cu reduceri, când site-uri sau aplicații „dubioase” te pot atrage cu chilipiruri. Așa că uite câteva moduri în care îți poți să fii în siguranță pe Android, acum și mai mereu.

În ultimii ani, Google a dezvoltat și implementat Google Play Protect. Este un sistem care se asigură că nu există astfel de aplicații dăunătoare pe telefon, prin scanarea automată a aplicațiilor instalate. 

În cazul în care întâlnește astfel de aplicații, Google Play Protect va alerta utilizatorul și îl va ajuta să le elimine de pe dispozitiv.

Poți accesa Google Play Protect din setările de securitate ale dispozitivului, sau direct din Google Play. Aplicația scanează automat sistemul, dar se pot rula și scanări manuale.

Ține la distanță atacurile phishing

Phishing este fenomenul prin care o entitate rău intenționată te păcălește în a îi dezvălui informații personale. 

Phishingul vine în multe forme: de la emailuri convingătoare care par a veni de la cineva pe care-l cunoști, la apeluri telefonice spam sau mesaje text. 

Țintele atacatorilor sunt, de obicei, datele financiare și informații de logare, dar pot fi tot felul de informații personale.

Când vine vorba de instrumente anti-phishing pe Android, ai câteva opțiuni. De exemplu, Caller ID & Spam Protection e pentru când primești un apel și aplicația îți arată dacă provine de la o entitate suspectă că face spam. 

Apoi, Safe Browsing e funcționalitatea din Chrome care te avertizează când intri pe un site care prezintă riscuri. 

Totodată, Phone-as-a-Security-Key e o soluția pe bază de chei de securitate din Android care oferă unui cont Google cea mai puternică formă de protecție. 

Asta pentru că diversele forme de autentificare în doi factori – pe bază de SMS sau notificări push – pot fi „păcălite” de un atacator cibernetic.

Ai grijă de confidențialitatea datelor mai ales de Black Friday

Pe smartphone, aplicațiile au acces la multe informații sensibile ale utilizatorului, precum contacte, istoria navigării online, locație, poze și altele. 

Aceste permisiuni permit aplicațiilor să fie folositoare. De exemplu, te ajută să ajungi la destinație folosind Google Maps. 

Cu toate acestea, este bine să controlezi drepturile pe care le oferi aplicațiilor. În special aplicații descărcate pentru Black Friday.

Cum poți să vezi ce informații accesează fiecare aplicație? Întâi, ai meniul cu permisiuni. 

Aprobarea sau a revocarea aceste drepturi se face din Setări > Confidențialitate în Android 10. Pentru Android 9 și mai vechi: Setări > Aplicații și notificări > Permisiuni. 

Apoi, accesul la locație. Poți defini, pentru orice aplicație, când poate folosi datele referitoare la locație: doar când utilizezi aplicație, oricând sau niciodată.

Totodată, ține cont de modul incognito, mai ales de Black Friday. 

Funcționează în Chrome, YouTube și Maps. În Maps, de exemplu, când activezi modul incognito, activitatea ta în aplicație, precum locurile pe care le-ai căutat, nu vor fi salvate în contul tău Google și nu vor fi utilizate pentru personalizarea experienței în Google Maps.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării