main logo
453

Sfârşit de săptămână cu proteste în Ungaria, Serbia, Spania și Italia

Sfârşit de săptămână tensionat în Europa. De la Belgrad, în Serbia, până la Madrid, în Spania, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi au contestat puterea, din diverse motive.

Sfârşit de săptămână cu proteste în Ungaria, Serbia, Spania și Italia

În capitala Ungariei, protestul a început încă de aseară, când un grup de tineri a blocat podul cu lanțuri din Budapesta. A fost un avertisment înainte de discursul premierului Victor Orban privind starea națiunii, transmite Ştiri.md cu referire la tvr.ro

Șeful executivului ungar a anunțat o serie de măsuri menite să sprijine familia și creșterea natalității. Discursul a fost neconvingător pentru miile de oameni care s-au strâns în fața noului birou al premierului ca să conteste așa-numita lege a sclaviei.

Proteste cu zeci de mii de oameni și la Madrid, care au răspuns chemării partidelor de dreapta și extremă dreapta. Demonstranții îl acuză pe șeful guvernului socialist, Pedro Sanchez, de trădare pentru că le oferă separatiștilor catalani șansa dialogului. Ei spun că acesta este primul pas spre concesii în favoarea independenței Cataloniei.

Proteste violente și în orașul italian Torino, unde anarhiștii au contestat evacuarea unui centru social. Manifestanții au incendiat tot ce le-a ieșit în cale, de la pubele până la mașini, și au atacat autobuze. Poliția a ripostat cu gaze lacrimogene și a arestat 11 persoane.

Demonstrații de amploare și în Serbia unde, pentru a 10-a săptămână consecutivă, mii de oameni cer demisia președintelui Alexandar Vucic pe care îl acuză de autoritarism. La putere din 2014, Vucic a lăsat să se înțeleagă că ar putea convoca alegeri anticipate în primăvară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării