main logo
694

Serghei Lavrov a criticat presupusa ingerinţă a Occidentului în Belarus

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat joi la Minsk, unde a efectuat o vizită, ceea ce el a numit "ingerinţa" Occidentului în Belarus.

Serghei Lavrov a criticat presupusa ingerinţă a Occidentului în Belarus

În Belarus o mobilizare fără precedent a opoziţiei continuă din luna august, în pofida represaliilor regimului, relatează AFP, transmite Știri.md cu referire la stiripesurse.ro.

"Am constatat numeroase fapte de ingerinţă grosieră din partea SUA şi a anumitor capitale europene în afacerile interne" din Belarus, a declarat Lavrov în cursul unei conferinţe de presă după o întâlnire cu omologul său belarus Vladimir Makei.

"Înţeleptul popor belarus este capabil şi singur să înţeleagă (ce să facă), fără să i se sufle din exterior sau să i se facă propuneri insistente cu privire la o mediere pe care el nu a cerut-o", a adăugat ministrul rus.

Lavrov a denunţat în special încercările occidentale de a "manipula opinia publică, de a sprijini în mod deschis forţele antiguvernamentale şi de a contribui la radicalizarea lor" în Belarus.

Serghei Lavrov, care a sosit în ajun la Minsk, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Aflat la putere din 1994, Lukaşenko a fost declarat de Comisia electorală drept câştigătorul alegerilor prezidenţiale din 9 august cu peste 80% din voturi, ceea ce a declanşat manifestaţii uriaşe în această ţară.

Multe dintre aceste acţiuni de protest au reunit peste 100.000 de persoane la Minsk, dar nu au reuşit să determine căderea regimului.

De la începutul mişcării de contestare, mii de persoane au fost arestate, cel puţin patru au murit, iar alte zeci au denunţat tortura şi violenţe suferite în timpul detenţiei.

Personalitate majoră a opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukaşenko la alegerile prezidenţiale, a fost forţată să se exileze în Lituania.

Chiar dacă mobilizarea este în scădere în ultimele săptămâni, zeci de mii de belaruşi au manifestat din nou duminica trecută împotriva regimului în diferite cartiere din Minsk, iar sute au fost arestaţi.

"Bineînţeles, suntem îngrijoraţi de situaţia actuală din Belarus", a spus Lavrov.

"Sperăm că aceasta va reveni în curând definitiv la normal, inclusiv datorită iniţiativei preşedintelui belarus privind reforma constituţională şi modernizarea sistemului politic", a adăugat el.

Susţinut de Moscova, Lukaşenko (66 de ani), refuză sa demisioneze şi a evocat doar o vagă reformă constituţională, în încercarea de a calma protestul, fără a oferi detalii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării