main logo
637

Sentință pentru o tânără care a mers la studii în Iran. De ce e acuzată

Un lector universitar cu dublă cetățenie, britanică și australiană, reținut în Iran de mai multe luni a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spionaj, informează CNN, care citează o sursă apropiată cauzei.

Sentință pentru o tânără care a mers la studii în Iran. De ce e acuzatăFoto: Sky News

Săptămâna trecută, Guvernul australian a confirmat că tânăra Kylie Moore-Gilbert, lector la Universitatea din Melbourne, este una dintre cele trei persoane cu cetățenie australiană, deținute în Iran, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Luni, un purtător de cuvând al Ministerului iranian de externe, Sayyed Abas Mousavi, a declarat că un cetățean australian “a fost condamnat la închisoare, anul trecut, pentru spionaj”.

 A doua zi, însă, purtătorul de cuvânt al Autorităţii judiciare, Gholamhossein Esmaili, i-a contrazis pe colegii săi, spunând că Moore-Gilbert ar fi spionat pentru o altă țară, “dar că procesul în cazul ei nu a avut loc”.

Răspunzând comentariilor făcute de Esmaili, sursa citată a declarat, pentru CNN, că Kylie Moore-Gilbert a fost deja judecată și condamnată la 10 ani de închisoare. Ea era deținută deja în Iran de un an, susține sursa.

Potrivit postului australian ABC, specialistă în politica din Orientul Mijlociu, Moore-Gilbert, începuse un curs în orașul iranian Qom.

Purtătorul de cuvânt al Autorităţii judiciare a confirmat, marți, că alți doi cetățeni australieni, bloggerița Jolie Ellen King și iubitul acesteia, Mark Firkin, sunt deținuți în Iran din luna iulie.

Cei doi sunt acuzați de acţiuni de spionaj şi efectuarea de fotografii în zone militare, după ce ar fi ridicat o dronă în capitala Iranului, fără să aibă licență.

Ei călătoreau din Australia la Londra și s-au oprit să viziteze Iranul, drumul lor fiind documentat pe blog-ul lui Jolie Ellen King, care are și naționalitate britanică.

Cuplul a început să scrie despre călătoriile în jurul lumii, încă din 2017, atunci când s-au cunoscut în Australia.

”Motivația care se află în spatele acestor posrări sper să inspire și alte persoane care vor să călătorească”, scriau cei doi într-o postare mai veche.

Marea Britanie a indicat miercuri că a comunicat ambasadorului Iranului preocuparea în legătură cu situaţia celor două persoane cu dublă cetăţenie britanică şi australiană reţinute în Iran.

Potrivit agenţiei Tasnim, preluată de AFP, aceste cazuri fac obiectul a două dosare separate şi cei trei australieni “sunt în aşteptarea procesului lor”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării