378
0
Senat: Crimeea va fi întoarsă Ucrainei doar dacă Rusia nu va mai exista
378
0

Crimeea va reveni sub jurisdicţia Kievului numai dacă Federaţia Rusă va înceta să existe, a declarat joi vicepreşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei (Senatul rus), Vladimir Djabarov.

Foto: agerpres.ro

Declarația senatorului vine ca răspuns la afirmația preşedintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, care afirmase în urmă cu o zi că peninsula Crimeea se va întoarce într-o zi la Ucraina, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

”Peninsula Crimeea a ajuns întâmplător în componenţa Ucrainei, iar acum dreptatea a triumfat”, a afirmat senatorul rus, adăugând că declaraţii precum cele ale preşedintelui ucrainean nu trebuie luate în serios.

”Niciodată aceasta nu se va întâmpla. Numai dacă Federaţia Rusă va înceta să existe”, a insistat senatorul rus.

Potrivit acestuia, dacă Zelenski va continuă să facă astfel de declaraţii, relaţiile dintre Moscova şi Kiev vor rămâne în impas.

'În genere, ştiu sigur că va veni o zi în care Crimeea se va întoarce cu siguranţă la Ucraina', a declarat preşedintele ucrainean într-o întâlnire pe care a avut-o miercuri cu reprezentanţi ai comunităţii tătarilor din Crimeea stabiliţi în Turcia, cu ocazia vizitei întreprinse la Ankara.

Zelenski a spus că familiile tătarilor din Crimeea dispersate se vor reuni atunci la aceeaşi masă, iar cântecul ' Ey, güzel Qirim' ('Crimeea mea frumoasă', în tătară) va răsuna ca o amintire a pătimirilor suferite de această comunitate greu încercată în istorie.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014 în urma unui referendum ale cărui rezultate nu au fost recunoscute niciodată de Kiev şi Occident în siajul mişcării de contestare care a adus forţele prooccidentale la putere în Ucraina. 

Majoritatea tătarilor din Crimeea a respins referendumul, plasându-se în opoziţie faţă de Moscova, care a declanşat persecuţii împotriva reprezentanţilor critici ai acestei comunităţi.

UE şi SUA au instituit în 2014 sancţiuni, pe etape, împotriva Moscovei pentru acest rapt teritorial, iar de atunci autorităţile ruse au declarat în repetate rânduri că problema Crimeii este închisă şi că peninsula nu poate face obiect de discuţie.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter