main logo
363

Şeful Statului Islamic face apel la salvarea jihadiştilor închişi şi a familiilor lor

Şeful grupării Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a făcut apel la susţinătorii săi să îi “salveze” pe jihadiştii ţinuţi în detenţie în închisori şi familiile acestora care trăiesc în tabere de persoane strămutate în special în Siria şi Irak.

Şeful Statului Islamic face apel la salvarea jihadiştilor închişi

“Faceţi tot ce puteţi pentru a-i salva (...) pe fraţii şi surorile voastre (...) şi forţaţi zidurile” închisorilor, a spus liderul SI într-un mesaj lung difuzat luni prin Telegram, organul de propagandă al grupării jihadiste, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

“Nu ezitaţi să îi salvaţi intrând cu forţa în locurile unde se află şi să îi vânaţi pe călăii lor din rândul anchetatorilor şi judecătorilor”, a adăugat el, conform AFP, transmite Agerpres.

“Cum poate un musulman să continue să trăiască atunci când femei musulame suferă în taberele dispersiei şi în închisorile umilinţei?”, a mai afirmat Al-Baghdadi, făcând referire la Irak, la Siria şi la alte ţări “din cele patru colţuri ale lumii”.

În Siria, unde SI a pierdut în martie ultimul bastion al ‘califatului’ autoproclamat în 2014, sute de presupuşi jihadişti sunt ţinuţi închişi de Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţii kurzi şi vârf de lance al luptei împotriva SI în această ţară.

Conform autorităţilor kurde, circa 12.000 de străini veniţi din 30-40 de ţări - 4.000 de femei şi 8.000 de copii - sunt, pe de altă parte, în taberele din nord-estul Siriei pe care ele le administrează.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a calificat în iulie situaţia din aceste tabere ca fiind “apocaliptică”.

În Irak, unde autorităţile şi-au proclamat “victoria” împotriva SI în 2017, peste 500 de străini au fost condamnaţi din 2018 la pedepse cu închisoarea sau la pedepse cu moartea.

Autorităţile nu oferă date privind închisorile şi deţinuţii, dar unele studii estimează la 20.000 numărul persoanelor închise în Irak pentru presupuse legături cu SI.

În aprilie, SI a difuzat o înregistrare video de propagandă făcând apel la susţinătorii săi să continue lupta. Şeful SI apărea atunci pentru prima dată în ultimii cinci ani.

În ciuda înfrângerii teritoriale a SI, combatanţi jihadişti şi “celule în adormire” sunt încă diseminaţi în mai multe regiuni ale ţării. Conform unui raport al Pentagonului, SI este pe cale să “reînvie în Siria”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării