main logo
3314

Șeful ONU nu mai e primit la Kiev după ce a dat mâna cu Putin

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a refuzat să-l primească la Kiev pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după vizita efectuată de acesta în Rusia, la summitul BRICS care a avut loc în orașul Kazan, a declarat vineri agenției France Presse un responsabil al președinției ucrainene, informează Agerpres.

Șeful ONU nu mai e primit la Kiev după ce a dat mâna cu PutinFoto: Antonio Guterres

„După Kazan, el (Guterres) dorea să vină în Ucraina, dar președintele nu i-a confirmat vizita”, din cauza „umilirii” aplicate dreptului internațional prin vizita în Rusia, a spus oficialul de la Kiev, care a cerut să nu i se dea numele, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Ucraina a reacționat deja cu indignare față de participarea secretarului general al ONU la summitul BRICS găzduit de Rusia, deși acolo Antonio Guterres a pledat pentru pace în Ucraina, inclusiv la întrevederea sa cu președintele rus. Vladimir Putin. 

Guterres i-a reafirmat lui Putin „poziția sa conform căreia invazia rusă în Ucraina” constituie o încălcare a dreptului internațional și a îndemnat în fața liderilor participanți la summitul BRICS la „o pace justă” în Ucraina, a precizat biroul de presă al secretarului general al ONU. 

Însă presa de stat din Rusia a speculat imediat vizita șefului ONU în Kazan. Margarita Simonyan, șefa Russia Today: „Toată lumea place Rusia. Cum să nu-ți placă Rusia. Rusia este frumoasă. Șefii țărilor BRICS au văzut frumusețile noastre și toți au vrut să stea mai aproape”.

În luna iunie, Guterres a declinat invitația Ucrainei de a participa la „summitul pentru pace” desfășurat atunci în Elveția, o conferință la care Rusia nu a fost invitată și care a fost organizată de Kiev pentru a obține sprijin internațional față de condițiile în care Ucraina ar accepta încheierea unei păci cu Rusia.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării