main logo
1768

Șeful NATO, despre aderarea Ucrainei: Decizia trebuie luată de aliați

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că NATO respectă dreptul oricărei diplomații de a cere aderarea la alianța militară, o decizie urmând să se ia cu unanimitate de voturi, dar atenția imediată a alianței se îndreaptă acum pentru a ajuta Ucraina să reziste invaziei rusești.

Șeful NATO, despre aderarea Ucrainei: Decizia trebuie luată de aliațiFoto: libertatea.ro

„Fiecare democrație are dreptul să aplice la statutul de membru NATO. Îl respectăm și NATO rămâne deschisă. Am vorbit despre asta in ultimul an. Aliații NATO s-au întâlnit la Madrid și au spus clar că susținem dreptul Ucrainei de a-și găsi calea.

O decizie trebuie luata de toți cei 30 de aliați și luăm decizia prin consens. Pe ce ne concentram acum este ajutorul imediat pentru Ucraina.

Să ajutăm Ucraina să se apere de invazia brutală”, a declarat Stoltenberg, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Liderul NATO a mai subliniat că decizia Moscovei de vineri de a recunoaște anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie nu are nicio valoare, iar cele patru teritorii sunt văzute în continuare ca partea a Ucrainei.

Anunțul Kievului vine drept răspuns la semnarea, vineri, la Moscova, a tratatelor prin care Federația Rusă anexează regiunile ucrainene Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk, o mișcare care nu este recunoscută la nivel internațional.

La scurt timp, în Consiliul de Securitate al Ucrainei, Volodimir Zelenski a semnat cererea oficială de aderare a Ucrainei la alianța NATO.

„Suntem deja aliați de facto”, a spus el. „De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ucraina solicită să o confirme de jure”, a spus Zelenski.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării