main logo
650

Şefa operaţiunilor financiare Huawei a fost arestată în Canada

Meng Wanzhou, şefa operaţiunilor financiare de la Huawei, a fost arestată în Canada şi ar putea fi extrădată în SUA.

Şefa operaţiunilor financiare Huawei a fost arestată în Canada

Ea a fost arestată la Vancouver pe 1 decembrie. Nu există mai multe detalii privind arestarea, însă SUA investighează Huawei pentru posibile încălcări ale sancţiunilor împotriva Iranului. Ambasada Chinei în Canada a protestat faţă de această măsură şi a cerut eliberarea ei, transmite Știri.md cu referire la News.

Huawei a precizat că are puţine informaţii privind acuzaţiile şi că nu este la curent cu faptul că Meng ar fi făcut ceva greşit.

Ministerul Justiţiei din Canada a confirmat data şi locaţia arestării lui Meng şi a adăugat: „Ea este căutată pentru extrădare de SUA iar o audiere privind eliberarea pe cauţiune a fost programată pentru vineri”.

Ministerul a adăugat nu poate oferi mai multe informaţii deoarece Meng a cerut să nu fie făcute publice detaliile.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Justiţie din SUA din  New York, despre care Huawei a precizat că ar fi formulat acuzaţiile, a refuzat să ofere comentarii.

Presa americană a informat că Huawei se află sub investigaţie pentru posibile încălcări ale sancţiunilor americane asupra Iranului.

Un articol din New York Times a relatat că departamentele Comerţului şi Trezoreriei din SUA au cerut firmei să îşi suspende încălcările sancţiunilor împotriva Iranului şi Coreei de Nord.

SUA au acuzat în mod repetat Huawei că este o ameninţare la adresa securităţii naţionale din SUA, argumentând că tehnologia sa poate fi folosită de guvernul chinez pentru spionaj.

Senatorul american Ben Sasse a declarat pentru Associated Press că statul chinez este implicat în mod agresiv în subminarea intereselor SUA privind  securitatea naţională, „folosindu-se des de entităţi din sectorul privat”.

„Americanii sunt recunoscători faţă de partenerii noştri canadieni pentru că au arestat şefa departamentului financiar”, a precizat el.

Huawei a informat că Meng, fiica fondatorului Huawei, Ren Zhengfei, a fost reţinută între două zboruri. Într-un comunicat, a informat că a respectat „toate legile şi regulile acolo unde operează, inclusiv controlul exporturilor şi legile privind sancţiunile în ONU, SUA sau UE”.

Într-un comunicat al ambasadei Chinei, este precizat că un cetăţean chinez care „nu a încălcat nicio lege americană sau canadiană” a fost arestat la cererea SUA.

„China a cerut SUA şi Canadei să corecteze această greşeală şi o elibereze pe Meng Wanzhou”, se arată în comunicat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării