main logo
611

Secesioniştii catalani îl susţin din nou ca lider pe Carles Puigdemont

Politicienii secesionişti din Catalonia îl susţin din nou pe Carles Puigdemont ca şef al guvernului provincial, în ciuda avertismentelor Madridului.

Secesioniştii catalani îl susţin din nou ca lider pe Carles Puigdemont

Puigdemont se află la Berlin, în aşteptarea unei decizii a justiţiei germane privind extrădarea sa în Spania, iar sâmbătă s-a întâlnit cu Eduard Pujol, purtător de cuvânt al grupului parlamentar Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia) din legislativul regional de la Barcelona. Pujol a scris ulterior în reţeaua Twitter că deputaţii pro-independenţă doresc să voteze numirea lui Puigdemont ca preşedinte al cabinetului catalan, cel mai târziu pe 14 mai, transmite Moldpres.

Guvernul Spaniei a organizat în decembrie anul trecut alegeri în Catalonia, încercând să oprească mişcarea pentru independenţă, dar separatiştii au reuşit să obţină din nou majoritatea, reaminteşte Reuters. Din octombrie, când Madridul a destituit guvernul regional catalan, Puigdemont a părăsit Spania. Premierul spaniol Mariano Rajoy a respins de mai multe ori posibilitatea unei guvernări autonome a Cataloniei de către un lider aflat în exil.

Vineri, legislativul provinciei a adoptat o lege care permite votul pentru un lider aflat în străinătate. Guvernul spaniol a anunţat deja că va contesta această prevedere.

Termenul-limită pentru formarea noului cabinet catalan este 22 mai, iar dacă demersul - al cincilea după ce Madridul a preluat guvernarea directă a Cataloniei - nu reuşeşte nici de această dată, Spania va impune noi alegeri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării