main logo
1492

Se împlinesc 79 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima

În dimineața zilei de 6 august 1945, la ora 08:15, bombardierul „Enola Gay”, pilotat de colonelul Paul Tibbets de la baza aeriană Missouri, Statele Unite, lansează bomba atomică, numită „Little boy”, deasupra orașul Hiroshima.

Se împlinesc 79 de ani de la atacul nuclear de la HiroshimaImagine simbol

Bomba avea o lungime de trei metri și o lățime de 71 centimetri, cântărind patru tone, transmite Știri.md, cu referire la radiomoldova.md.

Peste un minut, la 08:16, au fost omorâți 66.000 de oameni și 69.000 au fost răniți. Pagube importante au fost provocate pe o zonă cu diametrul de 3,5 km. Temperatura la sol a atins 4.000 de grade, suficient pentru a topi orice oțel. 

La ora 18:00 primele știri despre aruncarea bombei atomice asupra Hiroshimei sosesc de la radioul britanic. Noul Președinte american, Harry Truman, anunță o imensă reușită a oamenilor de știință. 

Cele două bombe nucleare, de la Hiroshima și Nagasaki, aveau să pună la pământ Japonia imperială și totodată puneau capăt celui de-al Doilea război mondial. 

Prima bombă atomică „Little boy” a deschis ușa calvarului pentru întreaga civilizație umană, un dezastru mondial pe care îl poate cauza un război nuclear. 

Anual la 6 august este marcată Ziua mondială de luptă pentru interzicerea armei nucleare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării