main logo
685

Schimbările viitorului: Cum ar putea fi înlocuită carnea de vită

Dacă o reducere drastică a consumului de carne este necesară din motive sanitare și pentru a lupta împotriva încălzirii globale, animalele vor rămâne esențiale pentru mediu.

Schimbările viitorului: Cum ar putea fi înlocuită carnea de vită

Cu condiția să ne revizuim metodele de producție, se arată într-o analiză e cotidianului francez Les Echos, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Reducerea consumului de carne, da, dar cât de departe?, se întreabă cei de la Les Echos, citaţi de Hotnews.ro

Dietele prea bogate în produse de origine animală sunt dăunătoare

Rapoartele de cercetare spun clar: sunt suficiente 500 de grame de carne rosie pe saptamana. Asta e, potrivit unui studiu Nutrinet, maximul admis. Alte studii spun că 200 de grame ar fi suficiente (revista The Lancet).

Pentru specialiștii în nutriție, dietele prea bogate în produse de origine animală, inclusiv carnea roșie, promovează obezitatea, diabetul și debutul bolilor cardiovasculare.

"În Franța, studiul NutriNet-Santé a găsit că 21% dintre consumatorii de carne sunt supraponderali, față de doar 12% pentru persoanele care consumă o dietă vegetariană. Tendința este aceeași și în străinătate, nu doar în Franța. De asemenea, consumul de carne este asociat cu riscul apariției unor forme de cancer, spune Benjamin Alles, cercetător specializat în nutriție.

Potrivit acestuia, efectivele de animale sunt responsabile de doar 18% din emisiile de gaze cu efect de seră, iar două treimi din aceste emisii sunt legate de producția de carne și de lapte.

De ce e nevoie de consumat carne? Pot apărea probleme de mediu

Cu toate acestea, ne-am putea imagina o planetă fără consumatori de carne? Ființa umană poate trăi fără carne, întrucât își poate găsi substitute pentru toate produsele derivate din animale. Oamenii care urmează o dietă vegană trebuie totuși să utilizeze suplimente alimentare pentru a înlocui anumite substanțe nutritive, inclusiv vitamina B12, găsite în carne, ouă sau lapte, substanțe esențiale pentru metabolismul nostru. Ei chiar sunt sfătuiți să fie monitorizați medical în timpul procesului de ”convertire” la acest regim.

"Un model alimentar vegetarian ar duce la apariția unor probleme de mediu", spune Thomas Nesme, profesor de agronomie la Bordeaux Sciences Agro. Animalele ajută la dezvoltarea pășunilor - care ocupă jumătate din zonele cultivate din lume. De exemplu, în zonele sub-montane, unde este dificil să cultivi ceva.

"Ce ar face cineva cu pajiștile, de vreme ce omul nu poate digera iarba? Animalele joacă de asemenea un rol vital pentru biodiversitatea faunei și florei și pentru combaterea schimbărilor climatice prin stocarea carbonului. Ele sunt importante și din punctul de vedere al regularizărilor hidrologice, ca să nu mai vorbim de rolul lor estetic", spune Thomas Nesme.

Animalele consumă și produse rezultate din industria agroalimentară, cum ar fi turtele de soia rezultate în urma producției de ulei. Ele produc fertilizanți pentru sol prin dejecțiile lor, iar de pe urma animalelor, 800 de milioane de oameni săraci reușesc să trăiască de la o zi la alta.

Un viitor cu carne din laborator

„Generalizarea unui regim alimentar vegetarian ar avea nevoie de mult mai mult teren alocat pentru hrana oamenilor“, spune Bertrand Dumont, cercetător la INRA si la Universitatea din Clermont-Auvergne.

Până în 2040, vânzările de carne naturală vor scădea cu 3% pe an, iar carnea va reprezenta doar 40% din piața mondială, potrivit unui studiu recent realizat de AT Kearney. Carnea ”cultivată", produsă în laborator, va reprezenta 35% din vânzările totale de carne, evoluție legată de progresele spectaculoase din domeniul biotehnologiei.

Viitorul cărnii celulare ar putea, totuși, afecta mediul înconjurător. "La prima vedere, carnea cultivată nu este superioară climatic celei naturale de animal. Impactul său relativ va depinde de modul de producție, de tipul de energie utilizat pentru a o obține", concluzionează autorii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării