main logo
2287

Schimb major de prizonieri între Rusia și Occident: 26 de deținuți au fost eliberați

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost eliberat ca parte a celui mai mare schimb de prizonieri dintre SUA și Rusia de la Războiul Rece.

Schimb de prizonieri între Rusia și Occident: 26 de deținuți, eliberați

 Casa Albă a publicat lista cu numele persoanelor eliberate în cadrul schimbului de deţinuţi Est-Vest, inclusiv trei cetăţeni americani şi un rezident permanent legal care se întorc acasă din Rusia: Evan Gershkovich, Paul Whelan, Alsu Kurmasheva şi Vladimir Kara-Murza, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

12 cetăţeni germani şi deţinuţi politici ruşi se vor întoarce în Germania: Dieter Voronin, Kevin Lick, Rico Krieger, Patrick Schoebel, Herman Moyzhes, Ilia Iaşin, Liliia Ceanişeva, Ksenia Fadeeva, Vadim Ostanin, Andrei Pivovarov, Oleg Orlov şi Saşa Skocilenko.

Opt persoane se întorc în Rusia: Vadim Krasikov (din Germania), Artem Viktorovici Dulţev (din Slovenia), Anna Valerevna Dulţeva (din Slovenia), Mihail Valerievici Mikuşin (din Norvegia), Pavel Alekseevici Rubţov (din Polonia), Roman Selezniov (din Statele Unite), Vladislav Kliuşin (din Statele Unite) şi Vadim Konoşcenock (din Statele Unite).

Reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost eliberat din custodia rusă în cadrul unui schimb major care a implicat, de asemenea, eliberarea mai multor alți cetățeni străini deținuți în Rusia și a numeroși prizonieri politici ruși.

În schimbul, care a avut loc joi după-amiază pe aeroportul din Ankara, opt ruși deținuți în state vestice s-au întors în Rusia. Printre aceștia s-a numărat și asasinul rus Vadim Krasikov, care din 2019 se afla într-o închisoare germană pentru uciderea unui cecen la Berlin.

În plus, spionii ruși arestați în Norvegia și Slovenia au fost eliberați, împreună cu ruși care fuseseră închiși în SUA. Doi minori au fost, de asemenea, returnați în Rusia, despre care se crede că sunt copiii spionilor închiși în Slovenia.

Imagini video neclare care circulă pe rețelele sociale au arătat un avion al guvernului rus care aterizează pe aeroportul din capitala Turciei înainte de schimb. Președinția turcă a declarat într-un comunicat că 10 prizonieri au fost mutați în Rusia, inclusiv doi minori, în timp ce 13 prizonieri au plecat în Germania și trei în SUA.

Printre cei eliberați de Rusia s-au numărat Gershkovich, fostul pușcaș marin american Paul Whelan și politicianul rus de opoziție Ilia Iașin, a declarat președinția turcă.

Kremlinul, comentând schimbul de prizonieri, a spus că speră ca cei care au părăsit închisorile rusești, pe care i-a descris drept „dușmani”, vor sta departe, a raportat Tass.

Evan Gershkovich, reporterul american Wall Street Journal, întemnițat și fostul pușcaș marin Paul Whelan se numără printre cei 26 de prizonieri din Statele Unite, Rusia, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia și Belarus care au fost eliberați într-un schimb major est-vest, joi, a declarat președinția Turciei, citată de Reuters. 

Ankara spune că 10 prizonieri, inclusiv doi minori, au fost mutați în Rusia, 13 în Germania și trei în Statele Unite.

Serviciile de informații turce anunțaseră că coordonează un schimb amplu de prizonieri, pe fondul semnelor unui schimb major între Rusia și Belarus, pe de o parte, și țările occidentale, inclusiv Statele Unite și Germania, pe de altă parte.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării