main logo
1185

Scandalul Ibiza-gate din Austria şi conexiunile cu Moldova

Un video difuzat de publicaţiile germane Süddeutsche Zeitung (SZ) şi Der Spiegel a dus la demisia guvernului austriac. Alegerile noi ar trebui să aibă loc în septembrie 2019.

Scandalul Ibiza-gate din Austria şi conexiunile cu MoldovaFoto: stiri.md

În imagini pot fi identificaţi vicecancelarul Heinz-Christian Strache, liderul Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ, extremă dreapta) şi colegul său de partid, Johann Gudenus, care stau de vorbă, în iulie 2017 - cu numai câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din Austria, la care extremiştii de dreapta din FPÖ au obţinut locul trei în preferinţele electoratului - cu o tânără ce pretinde a fi nepoata unui miliardar rus, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Nepoata oligarhului rus

Numele acestuia este Igor Makarov, el având în trecut afaceri importante în Republica Moldova (Fabrica Moldcarton, care a ajuns însă o ruină) şi a fost şi decorat în 2002, de Vladimir Voronin cu ordinul Gloria Muncii. Makarov a negat existenţa unei astfel de nepoate. 

Tânără se arată interesată de cumpărarea unui important pachet de acţiuni la influenta publicaţie austriacă "Kronen-Zeitung". Dacă ea ar achiziţiona 50%, restul de 50% ar urma a fi asigurat de firme apropiate formaţiunii FPÖ, se spune în film.

"Vrem să formăm un peisaj mass-media asemănător cu cel creat de (Viktor) Orban", spune Strache în filmul postat de SZ şi Spiegel. Premierul Ungariei controlează de ani buni presa din ţara sa. În discuţia înregistrată Strache mai declară că, dacă publicaţia va fi controlată astfel, atunci FPÖ îşi va asigura nu 27, ci 34% la alegerile din toamna acelui an.

Miliardarii din Austria în afacerea Ibiza

În schimbul acestui ajutor, Strache oferă contracte publice pentru o firmă de construcţii pe care tânără miliardară ar urma să o înfiinţeze.

Politicianul austriac devine mai concret în declaraţii atunci când spune că, dacă va ajunge la guvernare, ar renunţa la serviciile gigantului Strabag şi ar oferi contractele publice firmei nou înfiinţate de către partenera lui de dialog.

Deşi o asemenea decizie ar fi ilegală, tânăra care nu poate fi identificată în înregistrare, declară de mai multe ori că este dispusă să investească 250 de milioane de euro - bani negri. Deşi banii sunt proveniţi din surse ilegale, nici Strache, nici Gudenus nu se gândesc să încheie discuţia sau să îşi retragă oferta.

Mai mult! Strache se mândrește, de asemenea, cu legăturile cu super-bogați din Austria, menţionând numele unora şi modul cum aceştia contribuie la partid.

Clubul de caritate al partidului

Astfel în loc de partid banii ar urma să fie donaţi unui club intermediar. "Clubul este caritabil, care nu are nimic de-a face cu partidul", a spus liderul FPÖ. 

Dacă este adevărat ceea ce a spus Strache în acea seară în Ibiza, acest presupus sistem ilegal de finanțare a partidelor ar fi fost în vigoare.

"Sunt câțiva foarte bogați care plătesc între 500.000 și unu și jumătate până la două milioane", spune Strache în film. Printre altele, producătorul de arme Gaston Glock, miliardarul german Heidi Goëss-Horten, antreprenorul René Benko și compania de jocuri de noroc Novomatic au plătit deja, afirmă acesta.

Atât miliardarii Goëss-Horten, Benko și Glock, cât și Novomatic, au negat aceste afirmaţii ale politicianului austriac.

De notat că Novomatic a câştigat anul trecut un parteneriat public-privat în domeniul automatelor de joc (poreclite și păcănele n.r.) din Moldova şi au existat suspiciuni că totul a fost aranjat.

"Întâlnire exclusiv privată"

Cei doi politicieni austrieci au reacţionat după publicarea imaginilor, calificând întâlnirea ca fiind "exclusiv privată" într-o "atmosferă de vacanţă destinsă şi asezonată cu alcool".

În declaraţia scrisă trimisă redacţiilor SZ şi Der Spiegel, Strache susţine că ar fi atras de mai multe ori atenţia asupra respectării legii. Ceea ce este valabil şi pentru toate "donaţiile promise partidului". "De altfel", mai scrie Strache, "pe lângă faptul că în cursul serii s-a consumat mult alcool, a mai existat şi bariera comunicaţională".

Demisia Guvernului şi alegeri anticipate

"Ajunge!" a spus cancelarul Austriei Sebastian Kurz în fața presei după izbucnirea scandalului supranumit Ibiza-gate (afacerea Ibiza), anunțând și că i-a solicitat președintelui Alexander van der Bellen să declanșeze organizarea alegerilor anticipate "în cel mai scurt timp".

În consecinţă coaliţia guvernamentală dreapta-extremă dreapta din Austria s-a rupt luni, cu doar câteva zile înaintea alegerilor legislative europene, odată cu plecarea din Guvern a tuturor miniştrilor FPÖ.

Potrivit analiştilor acest scandal va avea repercursiuni majore asupra partidelor de dreapta şi extremă-dreapta din UE şi ele privesc întreaga UE, alegerile europene de duminică, 26 mai, şi pe aliaţii populişti ai Vienei. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării