main logo
570

Scandal uriaș în Franța: Monsanto a întocmit liste pentru glifosat

Presa a dezvăluit că Monsanto, firma care produce glifosat - un pesticid controversat - a întocmit dosare secrete unor personalități din diverse domenii: jurnaliști, politicieni, lideri de opinie.

Scandal uriaș în Franța: Monsanto a întocmit liste pentru glifosat

În dreptul fiecăruia sunt trecute date personale - adresa de acasă, număr de telefon - și parerea despre glifosat. În funcție de opinie, era recomandată o strategie personalizată de lobby, transmite Știri.md cu referire la tvr.ro.

Documente confidențiale ale firmei de comunicare cu care lucra Monsanto au ajuns în presă, simultan la canalul France 2 și în ziarul Le Monde. Fișele sunt amănunțite, cu multe date personale - cum ar fi domiciliul, numărul de telefon, chiar dacă era la secret.

Personalitățile sunt împărțite în mai multe categorii - între care aliați, posibili aliați, persoane de ţinut sub observaţie, detractori. Și se recomandă o anumită strategie de lobby, personalizată.

În cazul adversarilor controversatului erbicid, despre care unele studii afirmă că e cancerigen - se recomandă izolarea - asa cum scrie în dreptul lui Segolene Royal, la acea vreme ministru al mediului.

Segolene Royal, fost ministru al Mediului: " Uitaţi, e şi consilierul meu pe listă. E o descoperire importantă, pentru că arată strategii clare de demolare a unei persoane. Văd că sunt oameni care încercau să mă izoleze."

Publicarea listelor i-a supărat pe aliații glifosatului.

Jean Bizet, senator, a făcut o adevărată criză de nervi: "Vă bateţi joc de mine? Gata, s-a terminat această caricatură."

Documentele sunt din 2016. Între timp, Monsanto a fost cumpărată de Bayer, care spune că nu știe nimic despre aceste fișe.

Fișarea ilegală se pedepsește în Franța cu închisoarea de până la 5 ani și 300 de mii de euro amendă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării