main logo
488

Scandal uriaș de corupție în Bulgaria. Guvernul Borisov se clatină

Mai mulți oficiali bulgari au aruncat guvernul într-un scandal de corupție după ce un ONG sprijinit din SUA a dezvăluit cum și-au cumpărat apartamente demne de milionarii arabi, la un sfert din prețul pieței, asta în timp ce un cetățean de rând se chinuie o viață să plătească pentru o casă.

Scandal uriaș de corupție în Bulgaria. Guvernul Borisov se clatină

Într-o societate săracă aşa cum este cea a Bulgariei, a avea un apartament este pentru mulţi principalul scop în viaţă, iar în cele mai multe cazuri cine-şi cumpără o locuinţă trebuie să plătească pentru ea toată viaţă. Însă câţiva politiceni au găsit o cale mai uşoară, cumpărând apartamente de un lux extrem la preţuri de patru ori mai mici decât cele ale pieţei, transmite Ştiri.md cu referire la stiripesurse.ro.

Faptele politicienilor au fost scoase la iveală de o organizaţie sprijinită din SUA - Fondul Anticorupţie -, de Radio Europa Liberă şi de un site de investigaţie local, Bivol, iar ceea ce a urmat, un scandal monstru, zguduie guvernul când acesta se pregăteşte de alegeri europarlamentare. Câţiva membri de rang înalt ai guvernului şi-au dat demisia, iar scandalul l-a înghiţit şi pe cel considerat mâna dreaptă a premierului Boiko Borisov.

Bulgarii de rând sunt furioşi. Eise chinuie adesea o viaţă să plătească ratele pentru locuinţe mult mai mici şi mai ieftine, iar chiriile cresc, scrie Financial Times. Parlamentarii din partidul de guvernământ GERB şi-au pregătit din timp terenul pentru achiziţii. Astfel, în 2017 ei au modificat legislaţia privind construcţiile, permiţând astfel unei firme de dezvoltare imobiliară, Arteks, să construiască apartamentele care în cele din urmă au fost cumpărate de politicienii din guvern, notează emerging-europe.com.

În urma scandalului declanşat în martie, ministrul justiţiei Ţetska Ţaşeva şi viceministrul sporturilor Vania Koleva au demisionat, demisiile fiindu-le acceptate imediat de premier. Un apartament de lux a primit şi vicepreşedintele GERB Ţvetan Ţvetanov, considerat mâna dreaptă a lui Borisov.

Radio Europa Liberă arată cu documente că Ţvetanov a obţinut un apartament de lux în Sofia în iunie 2018 de la firma Arteks într-o înţelegere care a implicat cash şi un schimb de proprietăţi. Firma a revândut cele două apartamente primite la schimb de la Ţvetanov cu câteva ore înainte ca acordul să fie finalizat. Locuinţele au fost cumpărate de Simeon Velkov, un fost angajat al GERB care a fost subordonatul şi asociat apropiat al lui Ţvetanov. Politicianul susţine că tot ce a făcut „a fost complet legal“. El şi-a cumpărat apartamentul de 200 de metri pătraţi de la Arteks la un sfert din preţul pieţei, adică cu 600 de euro metrul pătrat, notează bne IntelliNews.

„Finalizarea tranzacţiilor la acelaşi notar în aceeaşi zi dă motive întemeiate de suspiciune că aceste afaceri au fost tranzacţii prenegociate şi nu tranzacţii de piaţă bazate de cerere şi ofertă“, spune Nikolai Staikov, expert al Fondului Anticorupţie din Sofia, o organizaţie nonguvernamentală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării