main logo
605

Șamanul care voia să-l izgonească pe Putin, externat de la psihiatrie

Aleksandr Gabîșev – șamanul din Yakutia, devenit cunoscut în 2019, după ce a pornit în pelerinaj spre Moscova pentru a-l „izgoni” pe Vladimir Putin de la putere – a fost externat de la spitalul de psihiatrie.

Șamanul care voia să-l izgonească pe Putin, externat de la psihiatrie

La solicitarea apărării, Gabîșev a fost supus unui examen psihiatric, iar comisia medicală din Yakutsk a decis că nu are vreun motiv să-l mai țină cu forță în spital, transmite Știri.md cu referire la Europa Liberă.

„Toate eforturile juridice, eforturile societății și ale presei în cazul eliberării lui Aleksandr Gabișev și-au făcut efectul”, a declarat unul dintre susținătorii săi activi, militantul pentru drepturile omului Alexei Preanișnikov. Acesta și-a exprimat convingerea că fără sprijinul public de care s-a bucurat, șamanul yakut ar fi rămas în continuare închis.

În 2019, Gabîșev a pornit pe jos spre Moscova, declarând că liderul rus este un „rău” care trebuie îndepărtat de la conducerea țării. De-a lungul călătoriei sale, șamanul a reușit să adune mii de discipoli și susținători.

După ce a parcurs peste două mii de kilometri, Gabîșev a fost arestat în regiunea Bureatia, în luna septembrie, fiind declarat bolnav psihic. Pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru instigare la extremism.

Avocații lui Aleksandr Gabîșev au anunțat că au depus o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în legătură cu închiderea sa forțată la clinica de psihiatrie.

În plângere se spune că Gabîșev a fost internat ilegal, împotriva voinței sale și fără consimțământul reprezentanților săi legitimi. Centrul pentru drepturile omului „Memorial” l-a recunoscut pe Aleksandr Gabîșev ca prizonier politic. Activiștii pentru drepturile omului cred că șamanul este persecutat din cauza credințelor sale politice și religioase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării