main logo
411

Saakașvili i-a cerut lui Zelenski să-i restabilească cetățenia Ucrainei

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili i-a cerut noului președinte ucrainean, Vladimir Zelenski, să-i restabilească cetățenia Ucrainei.

Saakașvili i-a cerut lui Zelenski să-i restabilească cetățenia UcraineiFoto: captură

Avocatul lui Saakașvili, Ruslan Ciornoluțski, a anunțat pe Facebook că o scrisoare conținând cererea oficială a fost depusă la administrația prezidențială de la Kiev, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

Saakașvili care a reformat din temelii Georgia, relansându-i economia și reducând corupția, a primit cetățenia Ucrainei de la fostul ei președinte, Petro Poroșenko, fiind numit, în 2015, guvernator al regiunii Odesa. 

Dar fostul președinte georgian și-a pierdut cetățenia ucraineană în 2017, după ce a trecut în opoziție față de Poroșenko, acuzându-l că nu face destul pentru lupta cu corupții. 

La acel moment, Saakașvili nu mai avea nici cetățenia georgiană, care i-a fost retrasă de către autoritățile de la Tbilisi pe motiv că Georgia nu permite dubla cetățenie. 

În scrisoarea către Zelenski dată publicității de avocat, Saakașvili scrie că a fost lipsit de cetățenia ucraineană în mod „nelegitim”, pentru că decizia lui Poroșenko de a-l lăsa fără nicio cetățenie încalcă constituția ucraineană și legislația internațională. 

În discursul său inaugural, Zelenski a spus, luni, că va acorda cetățenia ucraineană oricui este gata să lucreze pentru viitorul Ucrainei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării