main logo
671

Rușii vor ca experții AIEA să inspecteze centrala nucleară Zaporojie

Rusia va face „tot ce este necesar” pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat, luni, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

Rușii vor ca experții AIEA să inspecteze centrala nucleară ZaporojieFoto: Digi24.ro

„În strânsă cooperare cu Agenţia şi conducerea sa, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiştii AIEA să fie la centrală şi să facă o evaluare fidelă asupra acţiunilor distructive ale părţii ucrainene”, a afirmat Zaharova, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia după ce armata rusă a invadat țara vecină.  În ultimele zile, această centrală a fost bombardată, iar Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamente și de faptul că ele ar putea să provoce un dezastru nuclear. 

Obuze de artilerie au lovit din nou, duminică, oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie. Zelenski: Rusia folosește centrala Zaporojie pentru șantaj nuclear „Fiecare soldat rus care trage asupra centralei (nucleare - n.red.) sau care trage folosind centrala drept adăpost trebuie să înțeleagă că devine o țintă specială pentru agenții noștri de informații, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său de sâmbătă noapte. 

El nu a dat alte detalii, dar a repetat acuzațiile că Rusia folosește centrala pentru șantaj nuclear. Țările din grupul G7 au făcut apel la Rusia să-și retragă trupele staționate la centrala Zaporojie. 

Serviciul de informații militare al Ucrainei a avertizat asupra unor noi „provocări” ale Rusiei în zona centralei nucleare, iar primarul exilat al orașului unde se află centrala a declarat că unitatea a fost bombardată de ruși.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării