main logo
3556

Rușii s-au retras din al doilea oraș ocupat în regiunea Herson

Funcționarii publici care lucrează pentru administrația instalată de ruși în Nova Kakhovka, al doilea oraș ca mărime din regiunea Herson din sudul Ucrainei, au plecat din cauza unor lupte, au declarat marți oficiali, potrivit Reuters.

Rușii s-au retras din al doilea oraș ocupat în regiunea HersonFoto: Profimedia

Importanța strategică a localitații Nova Kakhovka este una crucială pentru ruși. Orașul se află pe malul de est al râului Nipro, lângă uriașul baraj Kakhovka, pe care atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc că l-au bombardat, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

De asemenea, se învecinează cu gura Canalului Crimeii de Nord, o sursă crucială de apă dulce pentru peninsula aridă Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. După anexarea peninsulei Crimeea, canalul care are o lungime de 402,6 kilometri a fost blocat de Ucraina. 

Funcționarea canalului a fost reluată după ce rușii au invadat Ucraina și au ocupat regiunea Herson. Canalul Crimeii de Nord începe la Nova Kahovka în regiunea Herson, din lacul de acumulare Kahovka de pe Nipru, apoi trece prin sudul regiunii Herson și prin Istmul Perekop, apoi prin nordul Crimeii prin Sovetskîi până la Kerci în estul peninsulei.

Anunțul retragerii din Nova Kakhovka a fost făcut chiar de administrația instalată de ruși în oraș. „După binecunoscutele evenimente din 11 noiembrie, când trupele ruse au primit ordin să se retragă de pe malul drept (de vest) al regiunii Herson, Nova Kakhovka s-a trezit sub focul direct al artileriei de calibru mare și al mortierelor forțelor armate ale Ucrainei”, se arată într-un mesaj al administrației instalate de ruși. 

Potrivit anunțului, angajații care lucrează pentru administrația orașului și instituțiile municipale au părăsit orașul și au fost mutați în zone sigure din regiune. 

De la retragerea Rusiei din orașul Herson și zonele de la vest de râul Nipru săptămâna trecută, atenția s-a concentrat asupra orașelor și așezărilor controlate de ruși de pe malul de est, unde forțele ruse spun că au luat poziții defensive. 

Imaginile publicate marți pe rețelele sociale par să arate că trupele ruse au abandonat orașul Oleshky, de peste râul Nipro față de Herson, sugerând că una dintre cele mai mari retrageri ale războiului s-ar putea să nu se fi încheiat. 

Președintele Vladimir Zelenski le-a spus liderilor lumii că nu va exista nicio încetinire în campania militară a Ucrainei de alungare a trupelor rusești după recucerirea Hersonului - singura capitală regională pe care Rusia o deținea de la începutul invaziei în Ucraina.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării