main logo
656

Rușii, acuzați de otrăvirea lui Skripal, s-au dat drept afaceriști

Cei doi ruşi, suspectaţi de Londra că i-au otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok pe fostul agent rus Serghei Skripal şi fiica acestuia Iulia, s-au dat drept oameni de afaceri din Sankt Petersburg pentru a putea obţine viza britanică.

Rușii, acuzați de otrăvirea lui Skripal, s-au dat drept afaceriști

Cei doi bărbaţi, identificaţi drept Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, două nume pe care autorităţile britanice le consideră a fi pseudonime, „ambii având în jur de 40 de ani, s-au dat drept oameni de afaceri pentru a obţine viza de la consulatul Marii Britanii în Sankt Petersburg", notează cotidianul, citând "o sursă de securitate", scrie Agepres.

„Ei le-au declarat autorităţilor britanice că lucrează în comerţul internaţional şi au prezentat", pentru a-şi susţine cererile pentru viză, "cărţi de vizite şi conturi bancare cu active în valoare de mii de lire. Vizele sunt eliberate doar dacă cei ce vizitează Marea Britanie pot demonstra că au mijloace pentru a se întoarce din Marea Britanie", adaugă cotidianul britanic.

Sursa citată de publicaţia britanică subliniază că dată fiind "dificultatea pentru ruşi de a obţine o viză, s-ar fi putut crede că cei doi oameni de afaceri sunt exact genul de persoane care ar fi putut declanşa alarma".

Londra a anunţat miercuri că a emis un mandat de arestare la nivel european împotriva celor doi bărbaţi, pe care îi acuză că sunt ofiţeri ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU). Ei sunt suspectaţi că "au contaminat uşa de intrare" în locuinţa lui Serghei Skripal, în 4 martie, la Salisbury (sud-vestul Marii Britanii), stropind cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic, înainte de a părăsi ţara, în aceeaşi zi, de pe Aeroportul Heathrow.

Cei doi Skripal au supravieţuit otrăvirii, precum şi poliţistul care le-a venit în ajutor. Însă la sfârşitul lui iunie, Noviciok a făcut alte două victime la Amesbury, oraş situat lângă Salisbury, dintre care una a decedat.

Moscova neagă de la început orice implicare în acest caz.

În condiţiile în care Londra a evocat posibilitatea de a adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei, Jeremy Fleming, şeful Centrului de ascultări şi decodificări al serviciilor secrete britanice (GCHQ), a atenţionat joi, de la Washington, că "ameninţarea din direcţia Rusiei poate fi contracarată printr-un solid parteneriat internaţional al aliaţilor, capabil să desfăşoare toată gama de instrumente a întregului nostru aparat naţional de securitate". 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării