main logo
1115

Rusia se așteaptă la o scădere a veniturilor din petrol și gaze în următorii ani

Veniturile Rusiei din petrol și gaze la bugetul de stat ar urma să scadă în perioada 2025-2027, din cauza prețurilor mai mici ale materiilor prime și a schimbărilor fiscale, se arată în proiectul de buget pentru anul viitor, publicat luni, transmite Reuters.

Rusia se așteaptă la o scădere a veniturilor din petrol și gazeFoto: Moldova1.md

Conform documentului, industria petrolului și gazelor din Rusia ar urma să contribuie anul viitor la buget cu 10.900 miliarde de ruble (117,3 miliarde de dolari), sau 5,1% din PIB, de la un nivel estimat în acest an de 11.300 miliarde de ruble, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

De asemenea, veniturile ar urma să scadă la 10.560 miliarde de ruble în 2026 și la 9.770 miliarde de ruble în 2027.

În schimb, cheltuielile militare ale Rusiei vor crește cu 23% anul viitor, la 13.500 miliarde de ruble (145,32 miliarde de dolari), de la un nivel estimat în acest an de 10.800 miliarde de ruble. În 2025, cheltuielile militare vor fi responsabile pentru 32% din totalul cheltuielilor bugetare, care se vor ridica la 41.500 miliarde de ruble. Ulterior, în 2026, cheltuielile militare ar urma să scadă la 12.800 miliarde de ruble.

Analiștii avertizaseră luna aceasta că o scădere a veniturilor din petrol și gaze, în urma prețurilor mai scăzute la energie și a unui regim fiscal mai blând pentru Gazprom, va avea implicații asupra războiului din Ucraina și a cheltuielilor militare ale Rusiei.

Fluxul de petrodolari a ajutat Kremlinul să continue agresiunea sa militară contra Ucrainei, chiar dacă statele occidentale au ajutat militar Kievul cu miliarde de dolari și au impus sancțiuni menite să reducă câștigurile Rusiei de pe urma exporturilor de energie. Moscova a ocolit sancțiunile, făcând rost de o flotă fantomă de petroliere și vase pentru livrarea de gaze naturale lichefiate (GNL) către noii clienți din Asia.

Un alt factor care contribuie la declinul proiectat al veniturilor Rusiei din petrol și gaze este planul de a renunța la povara fiscală asupra Gazprom, care a fost o sursă de numerar pentru Guvern, se arată în documentele consultate de analiști.

De la invazie, compania a renunțat la majoritatea exporturilor sale prin gazoducte spre Europa, anterior cea mai mare piață externă a sa. Decizia a provocat anul trecut Gazprom primele pierderi nete din acest secol. Totuși, Guvernul a impus Gazprom o taxă pe profit, așteptând să primească încă 50 de miliarde de ruble de la companie în fiecare lună, între 2023 și 2025.

Acum există un plan de a atenua povara fiscală asupra Gazprom, arată documentele. Dacă planul va fi adoptat, regimul fiscal mai blând va reduce veniturile Rusiei din producția de petrol și gaze cu peste 30% față de 2023, la puțin peste 1.000 miliarde de ruble în 2025, conform calculelor analiștilor.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării