main logo
521

Rusia: Nu staționăm rachete în Europa, atâta timp cât nici SUA nu o fac

Rusia a anunţat vineri că ar putea staționa rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa, dacă Statele Unite o vor face mai întâi, după ce tratatul privind interzicerea rachetelor cu rază medie de acțiune (INF), din 1987, expiră.

Rusia: Nu staționăm rachete în Europa, atâta timp cât nici SUA nu o facFoto: europalibera.org

„Nu avem intenţia să staționăm astfel de rachete în Europa şi în alte regiuni, atâta timp cât nici Statele Unite nu o fac”, a declarat misiunea Rusiei la NATO într-un comunicat dat publicităţii la finalul reuniunii NATO-Rusia, desfăşurată vineri la Bruxelles, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se pregătească pentru o lume fără INF, întrucât Moscova refuză să-şi distrugă noile rachete desfăşurate în Europa, care - potrivit Alianţei - încalcă tratatul din 1987. 

NATO cere ca Rusia să-şi distrugă noul sistem de rachete SSC-8 înainte de 2 august, data la care expiră Tratatul INF odată cu retragerea Statelor Unite, care înţeleg astfel să denunţe încălcarea acestuia de către Moscova.

Acordul bilateral încheiat de Washington şi Moscova în 1987 a dus la eliminarea rachetelor balistice şi de croazieră SS20 ruse şi Pershing americane desfăşurate în Europa.

Tratatul a interzis desfăşurarea în Europa a rachetelor terestre cu rază între 500 şi 5.500 km.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării