main logo
1437

Rusia i-a ajutat pe rebelii houthi să vizeze navele comerciale în Marea Roșie

Rusia a oferit rebelilor houthi din Yemen date de țintire a navelor comerciale pentru a abate resursele și atenția americane de la războiul din Ucraina.

Rusia i-a ajutat pe houthi să vizeze navele comerciale în Marea RoșieFoto: adevarul.ro

De nouă luni de când e desfășurat în Orientul Mijlociu, grupul de atac condus de USS Dwight D Eisenhower a tras aproape 800 de proiectile pentru a împiedica atacurile asupra navelor comerciale din partea Houthi, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Rebelii yemeniți, care atacă transportul maritim internațional din octombrie 2023 - în sprijinul Hamas în războiul cu Israelul din Fâșia Gaza - au început să folosească datele satelitare rusești pe măsură ce și-au extins atacurile”, a relatat The Wall Street Journal, citând o persoană familiarizată cu problema și doi oficiali europeni ai apărării.

Datele „au fost transmise prin intermediul membrilor Gardienilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran, care erau încorporați houthiților din Yemen”, a declarat una dintre aceste surse.

Ajutorul de acest fel evidențiază interesul președintelui rus Vladimir Putin de a submina ceea ce Pentagonul tot numește „ordinea bazată pe reguli” condusă de SUA, a notat WSJ.

În contextul deliberărilor SUA și ale aliaților în privința autorizării Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu armele occidentale, Putin a amenințat că va trimite arme cu rază lungă și sprijin militar „regiunilor” din întreaga lume unde acestea ar putea fi folosite pentru lovituri împotriva țintelor occidentale.

„Pentru Rusia, orice aprindere oriunde în lume este o veste bună, pentru că abate atenția lumii de la Ucraina”, a apreciat pentru WSJ Alexander Gabuev, directorul Carnegie Russia Eurasia Center, un grup de reflecție cu sediul la Berlin.

Atacurile Houthi asupra transportului maritim internațional au absorbit o mulțime de resurse americane și aliate. Pe lângă navele și aeronavele trimise în zonă, multe alte mijloace maritime și aeriene americane și aliate au luat parte la apărarea transportului maritim, interceptând rachete și drone și aruncând în aer nave de suprafață fără echipaj.

Totodată, au atacat și ținte Houthi din Yemen. Săptămâna trecută, bombardierele stealth B-2 Spirit, împreună cu alte forțe americane, au efectuat o lovitură asupra siturilor subterane de depozitare a armelor Houthi din Yemen.

Secretarul Marinei SUA, Carlos Del Toro, a dezvăluit la o audiere a Congresului din aprilie că numai serviciul său a cheltuit muniții de cel puțin un miliard de dolari în operațiuni împotriva huthiților începând din octombrie 2023, precum și pentru apărarea Israelului în acea lună.

Totodată, au fost create două grupuri operaționale internaționale pentru a proteja transportul maritim prin Canalul Suez, și anume Operațiunea Prosperity Guardian, condusă de SUA, respectiv Operațiunea Aspides a UE.

De la lansarea atacurilor, militanții au atacat mai mult de 100 de nave, scufundând două, distrugând altele și deturnând o alta, a amintit WSJ.

Aceste atacuri au perturbat transportul maritim mondial, silind companiile de transport să  apeleze la rute ocolitoare, mai costisitoare, în jurul Capului Bunei Speranțe, la extremitatea sudică a Africii.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării