main logo
1252

Rusia extinde ancheta privind moartea opozantului Alexei Navalnîi

Procurorii au decis să extindă o ancheta privind moartea opozantului Alexei Navalnîi, care a murit într-o închisoare din Arctica la începutul acestui an.

Rusia extinde ancheta privind moartea opozantului Alexei NavalnîiImagine simbol

Navalnîi ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații de extremism când a murit în circumstanțe neclare în colonia penitenciară „Lupul polar” la 16 februarie, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Autoritățile din districtul autonom Yamal-Nenets, unde se afla închisoarea, au refuzat inițial să deschidă o anchetă penală, declarând că moartea sa s-a datorat mai degrabă unor „boli combinate” decât unei activități criminale.

Cu toate acestea, procurorii regionali au anulat această decizie pe 16 august, instruindu-i pe anchetatori să își continuie investigația, potrivit unei scrisori adresate avocatului lui Navalnîi, Vasily Dubkov, datată 30 august.

„Acest lucru nu înseamnă că va fi deschis un dosar penal, ci doar că ancheta va continua”, a declarat Ivan Zhdanov, un vechi aliat al lui Navalnîi care trăiește în exil. El a sugerat că autoritățile ruse ar putea încerca să reformuleze circumstanțele morții activistului sau să prelungească ancheta pe termen nelimitat.

Peste 180 de medici ruși au semnat luna trecută o scrisoare deschisă prin care solicitau anchetatorilor federali să acuze personalul închisorii de neglijență în legătură cu moartea lui Navalnîi și îl acuzau pe președintele Vladimir Putin că a ignorat avertismentele cu privire la condițiile de detenție ale opozantului.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării