main logo
3209

Rusia emite un mandat de arestare pe numele opozantei Iulia Navalnaia

Rusia a anunțat marți că a emis un mandat de arestare pe numele opozantei exilate Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, decedat în închisoare în februarie, sub acuzația de „participare la un grup extremist”.

Rusia emite un mandat de arestare pe numele opozantei Iulia NavalnaiaImagine simbol

„Iulia Borissovna (Navalnaia) s-a sustras anchetei preliminare și, prin urmare, a fost plasată pe lista persoanelor căutate”, a declarat serviciul de presă al instanțelor din Moscova pe Telegram, transmite Știri.md cu referire la newtv.md.

Tribunalul Basmani din Moscova a dispus, de asemenea, ca opozanta, care locuiește în străinătate, să fie arestată preventiv în contumacie.

Iulia Navalnaia a promis să ducă mai departe lupta soțului său, inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, după moartea acestuia în circumstanțe tulburi într-o închisoare din Arctica, în februarie 2024.

Pe urmele lui Navalnîi, ea i-a îndemnat pe susținătorii liderului opoziției să nu-și piardă speranța și denunță în mod regulat pe rețelele sociale autoritățile ruse și soarta disidenților din Rusia.

Fosta mână dreaptă a lui Alexeï Navalnîi, Leonid Volkov, care trăiește și el în exil în străinătate, a salutat marți, ironic, decizia instanței ruse. „O frumoasă recunoaștere a determinării Iuliei de a continua lupta lui Alexei”, a scris el pe X.

Represiunea din Rusia din ultimii ani a aruncat aproape toți opozanții proeminenți în spatele gratiilor sau i-a forțat să se autoexileze.

Mii de ruși obișnuiți au fost, de asemenea, arestați pentru acte de protest sau criticarea ofensivei din Ucraina, iar mulți dintre aceștia au primit sentințe foarte grele.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării