main logo
1293

Rusia critică neinvitarea lui Putin la o ceremonie din Polonia

Rusia şi-a exprimat miercuri nemulţumirea faţă de decizia Poloniei de a nu-l invita pe preşedintele Vladimir Putin la ceremoniile de comemorare a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, informează AFP.

Rusia critică neinvitarea lui Putin la o ceremonie din Polonia

Ministerul rus al afacerilor externe a aflat cu "nedumerire" despre intenţia Poloniei de a comemora în septembrie începutul celui de-al doilea război mondial doar în prezenţa statelor membre UE, a NATO şi a câtorva foste republici sovietice, se arată într-un comunicat de presă, relatează Ştiri.md cu referire la agerpres.ro.

Moscova a acuzat autorităţile poloneze că ignoră "logica istorică" şi că doreşte să transforme aceste comemorări într-o întâlnire "secretă".

"În pofida contribuţiei decisive şi neîndoielnice a Patriei noastre la înfrângerea Reichului hitlerist şi a eliberării Poloniei de invadatorii nazişti, Rusia nu are loc în această schemă", adaugă ministerul rus al afacerilor externe.

"Fie ca aceasta să le rămână pe conştiinţă autorităţilor poloneze actuale", se arată în încheierea comunicatului.

Biroul de presă al preşedintelui polonez Andrzej Duda a declarat pentru AFP că factorul decisiv în selectarea destinatarilor acestor invitaţii "nu este istoric, ci contemporan".

"Aceste evenimente dramatice vor fi comemorate de Polonia împreună cu statele cu care colaborăm în prezent pentru pace, într-o lume bazată pe principiile dreptului internaţional", potrivit sursei citate.

Înaintea invadării Poloniei de Germania nazistă la 1 septembrie 1939, Moscova şi Berlin se înţeleseseră asupra împărţirii Europei de Est conform unei clauze secrete a Pactului germano-sovietic semnat în 1939.

Aliată cu Hitler, URSS a atacat Polonia pe 17 septembrie 1939, ocupând o parte a teritoriului său înainte ca Germania să lanseze un atac surpriză asupra Moscovei pe 22 iunie 1941.

Un consilier al preşedintelui polonez a reacţionat, afirmând că invocarea unei logici istorice este "problematică" în acest context.

"Violarea regulilor (dreptului internaţional) a fost caracteristica agresorilor în 1939 şi rămâne principala ameninţare la adresa păcii astăzi", a afirmat acesta, citat de media poloneze.

În ultimii ani, Moscova a fost condamnată de occidentali pentru anexarea în 2014 a Peninsulei ucrainene Crimeea, precum şi pentru sprijinul acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În schimb, Rusia insistă în mod regulat asupra imenselor sacrificii făcute de Uniunea Sovietică în războiul împotriva celui de-al Treilea Reich. Potrivit estimărilor, aproximativ 27 de milioane de ruşi, civili şi militari, au murit în cel de-al doilea război mondial, o victorie ce continuă să fie motiv de mare mândrie în Rusia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării